Sursa foto: Deutsche Welle

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat joi, într-o conferință de presă la cartierul general al Alianței Nord-Atlantice din Bruxelles, că sunt așteptați 30.000 de militari ruși, avioane de vânătoare și rachete Iskander în Belarus, aceasta fiind cea mai mare desfășurare de trupe pe care Moscova o face după încheierea Războiului Rece.

Oficialul a atras atenția că toate acestea vor fi combinate cu exercițiul anual al forțelor nucleare ale Rusiei, potrivit Reuters. De asemenea, secretarul general al NATO a declarat că a avut un dialog cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, cu privire la criza creată prin desfășurarea de militari ruși la granițele Ucrainei.

Premierul Ungariei i-a transmis lui Vladimir Putin, la întâlnirea oficială de la Moscova, că niciun lider european nu își dorește un război.

Rusia a reacționat la deciziile Statelor Unite de a trimite soldați în țările din Est

Joi, 3 februarie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ajuns în Belarus pentru a verifica pregările militarilor ruși ș belaruși, în vederea exercițiilor comune ce vor  avea loc în perioada 10-20 februarie. Totodată, oficialul de la Moscova se va întâlni cu președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova.

Activitățile militare ale Rusiei au provocat îngrijorare în rândul statelor occidentale cu privire la o posibilă invazie rusească asupra Ucrainei. Oficialii de la Kremlin neagă însă că au de gând să invadeze Ucraina, precizând că e nevoie ca Alianța Nord-Atlantică să își retragă efectivele militare din Est.

Cu toate acestea, președintele american Joe Biden a decis trimiterea a 3.000 de soldați în Europa, mai exact în România, Polonia și Germania, decizie pe care Rusia a catalogat-o drept „nejustificată” și „distructivă”. Oficialii americani au anunțat că rolul efectivelor este de a evita o eventuală extindere a crizei ucrainene către estul Europei.

„Suntem gata să ne apărăm aliații. Nimeni nu poate spune că este inevitabil conflictul în Europa. Vrem să ne asigurăm că pe flancul estic al NATO suntem gata să ne apărăm aliații”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, potrivit sursei citate.

Alianța Nord-Atlantică a anunțat că va continua dialogul cu Moscova, dar este „pregătită și pentru ce e mai rău.”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: „Alianța va face orice este necesar pentru a-şi proteja şi apăra aliaţii”

Articolul precedentSpitalele construite înainte de 1978 trebuie sa fie expertizate seismic
Articolul următorGabriela Firea: „Interzicerea cumulului pensiei cu salariul trebuie aplicată celor care abuzează de sistem”
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.