Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Sanse, Gabriela Firea, susține că PSD nu poate accepta, sub nicio formă, creșterea vârstei de pensionare, mai mult, consideră că interzicerea cumulului pensiei cu salariul trebuie aplicată celor care abuzează de sistem, dându-i ca exemplu pe cei care ies la pensie, pentru că legislația permite, foarte devreme, dar care își continuă activitatea în același sistem public.
„Câteva rânduri despre creșterea vârstei de pensionare și interzicerea cumulului pensiei cu salariul. O spun răspicat: nu acceptăm sub nicio formă creșterea vârstei de pensionare, dar nu aceasta este problema aflată în dezbatere, de fapt. Proiectul de lege din parlament nu se referă la obligația de a munci până la 70 de ani, ci la confiscarea pensiei celor care își doresc să mai muncească după împlinirea vârstei de pensionare. Ceea ce este grav! Nu putem fi de acord cu așa ceva”, scrie Gabriela Firea pe contul său de socializare.
De altfel, ministrul Familiei susține că social democrații nu pot accepta o astfel de sancțiune aplicată celor care au contribuit la pensie și vor să își continue activitatea. „În schimb, interzicerea cumulului pensiei cu salariul trebuie aplicată celor care abuzează de sistem, respectiv cei care se pensionează anticipat și continuă să lucreze la stat, de multe ori cu o pensie specială”, mai scrie fostul edil al Capitalei.
De altfel, în calitatea sa de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea respinge în totalitate această propunere. „Avem sute de asistenți maternali în țară care acum cumulează pensia cu salariul. Dacă trece acest proiect și asistenții maternali vor alege pensia în locul salariului cine va avea grijă de acei copii, îi scoatem din familii și-i aducem înapoi în centre”, se întreabă, retoric, ministrul Gabriela Firea.
Aproximativ 102.000 de persoane sunt încă în sistem după împlinirea vârstei de pensionare
În primul trimestru al anului trecut, în sistemul public existau aproximativ 35.000 de persoane care cumulau pensia cu salariul, în contextul în care la alți aproape 67.000 de mii sunt în sistemul privat, după cum declara Raluca Turcanu, ministrul Muncii de la acel moment. Ba mai mult, susținea aceasta, „este evidentă dorința de prelungire a perioadei active pentru persoanele care lucrează și în sistemul public, și în sistemul privat”. Neluând însă în calcul că cei mai mulți dintre pensionarii ce aleg să rămână în sistem o face pentru un venit în plus.
Potrivit proiectului de lege, sunt câteva excepții a celor pentru care nu se aplică interzicerea cumulului între pensie și salariul de stat. Astfel, nu intră în acest calcul cei aleși în funcții publice, persoanele cu venituri sub formă de drepturi de autor și drepturi conexe în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate, asistenții maternali, asistenții personali și îngrijitorii la domiciliu sau membrii Academiei Române.
Turcan: cumulul pensie-salariu nu va mai fi posibil decât în anumite situații