sursă foto: pixabay

Un fost subofițer din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Oltul” Harghita a fost trimis în judecată de procurorii militari pentru mai multe infracțiuni, comise timp de 4 ani, în perioada în care gestiona cantitățile de carburant din unitate. Acesta va fi judecat în stare de libertate pentru delapidare, participație improprie la fals intelectual și uz de fals, cercetările demarând după o sesizare din oficiu a polițiștilor anticorupție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Judeţean Anticorupţie Harghita.

Pe scurt, subofițerul a reușit să își însușească cantități importante de carburant, în valoare de aproape 9.000 de euro, prin falsificarea documentelor.

În fapt, în perioada 2012 – 2016, inculpatul, angajat al I.S.U. “Oltul” Harghita și responsabil cu gestiunile materiale aparținând Consiliului Județean Harghita (instituție care acordă finanțare directă către I.S.U. “Oltul” Harghita în mai multe domenii de activitate), având atribuții de gestionare a cantităților de carburant și manipularea bonurilor de consum atribuite autovehiculelor din dotarea I.S.U., a consemnat, în mod fictiv, prin intermediul subordonaților, în foile de parcurs ale autovehiculelor din dotare, un număr de 575 de deplasări ca fiind efectuate cu autoturismele unității, iar la sfârșitul lunii a decontat contravaloarea bonurilor valorice de carburant pentru autovehiculele care în realitate nu efectuaseră cursele, creând astfel plusuri în gestiune în valoare de 46.150 lei, însușindu-și și folosind în interes personal cantitățile de carburant astfel rezultate.

De asemenea, inculpatul, în aceeași perioadă, a determinat cu intenție la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual pe conducătorul auto desemnat cu completarea foilor de parcurs (în sarcina căruia nu se poate reține comiterea faptei cu vinovăție).

Totodată, în perioda menționată, inculpatul a folosit înscrisurile falsificate, respectiv foile de parcurs în care erau atestate împrejurări nereale privitoare la modul de utilizare a mijloacelor de transport aflate în folosința I.S.U. “Oltul” Harghita, în vederea producerii de consecințe juridice, respectiv pentru crearea unor plusuri în gestiune aferente cantităților de carburanți gestionati”, explică polițiștii DGA într-un comunicat.

Articolul precedentMinistrul Fondurilor Europene spune că la Metrorex sunt „aranjamente mafiote” pe stilul Miron Cozma și Jimmy Hoffa
Articolul următorPrimăria Mangalia, contract de consultanță cu firma propriului angajat