Foto: Pixabay.com

Potrivit datelor oferite de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor confirmate cu Covid în ultimele 24 de ore este de 1.756, aproape dublu față de ziua precendentă, fiind o creștere a incidențe în peste 30 de județe. 

De altfel, specialiștii avertizează că numărul de noi cazuri va fi în creștere, pe fondul relaxărilor din ultima perioadă, în care nu s-a mai ținut cont de nicio măsură de protecție, petrecerile de Revelion fiind la fel de relaxate ca înainte de pandemie.

Mai mult, iminența valului 5, cu o variantă Omicom ce deja se transmite intracomunitar, medicul Adrian Țincu a afirmat la B1 TV că „pentru nimeni nu mai reprezintă o necunoscută faptul că după perioada de sărbători, sau după diferite evenimente care implică socializare, există o creștere a numărului de cazuri. În mod evident, în perioada următoare vom asista la o astfel de creștere, mai ales că discutăm de varianta Omicron, care are o transmisibilitate mult mai ridicată comparativ cu varianta Delta”.

Totodată, medicul susține că „avem și o parte plină a paharului la început de an, aceea a faptului că, din toate datele pe care le avem până în prezent, varianta Omicron afectează cu precădere tractul respirator superior și determină forme de boală mai blânde comparativ cu varianta Delta, însă acest lucru nu trebuie să ne predispună la lipsa respectării măsurilor sanitare, pentru că până la urmă ne interesează să nu ne îmbolnăvim de COVID-19, chiar dacă discutăm de o formă mai ușoară de boală”, a adăugat Radu Țincu.

De la începutul pandemiei, în România au fost confirmate 1.813.056 de cazuri de infectare, în timp ce 58.814 de pacienți diagnosticați au decedat din cauza Covid.

În ceea ce privește vaccinarea, potrivit CNCAV, 7.824.499 de persoane au schema completă de vaccinare, 2.014.965  au și „boosterul”, în timp ce 7.943.267 de români sunt vaccinați cu prima doză, în ultimele 24 de ore, puțin peste 5.000 de persoane au fost vaccinate.

Andrei Baciu (MS): „Utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea”

Articolul precedentEducaţia ecologică devine materie obligatorie
Articolul următorAnimalele de companie, victimele petardelor și artificiilor de Anul Nou