Dacă pentru oameni, ploaia de artificii și pocniturile din noaptea dintre ani reprezintă o adevărată distracție, animalele de companie sunt supuse unui adevărat coșmar, fiind traumatize.

Sute de oameni rămân fără animale de companie, ele fugind la auzul zgomotelor puternice ale artificiilor de Anul Nou. Zeci de asociații pentru protecția animalelor susțin că stăpânii încearcă să găsească animalele de companie prin anunțuri postate în mediul online, dar șansele de a le găsi sunt destul de reduse.

Sute de animale sunt date dispărute din cauza focurilor de artificii

Iasmina Moț, președintele Asociației First Hope Animal Rescue, a precizat că cele mai afectate animale sunt câinii.

„Alte sute de câini au fugit speriaţi de petarde şi acum sunt căutaţi de oameni. Se întâmplă an de an, de aceea credem că e necesară înăsprirea legislaţiei privind folosirea petardelor şi artificiilor”, a spus Iasmina Moţ, relatează Agerpres.

Veterinarii spun că animalele noastre de companie percep mult mai puternic decât noi zgomotele provocate de petarde, motiv pentru care cea mai bună metodă de a le proteja este să fie ținute în casă în preajma Anului Nou.

Mai mult, specialiștii de la Asociația Four Paws International recomandă „jachetele calmante” în cazul câinilor. Ei susțin că jachetele respective au un efect calmant asupra animalelor. Designul lor exercită o presiune continuă și blândă asupra cutiei toracice a câinelui și contribuie la reducerea anxietății acestuia. De asemenea, dacă animalul este anxios, e nevoie ca proprietarul să fie acolo pentru a-l mângâia și calma.

Fostul senator Marius Marinescu a declarat că artificiile reprezintă un adevărat pericol atât pentru animale, cât și pentru oameni.

„Este o teroare care a luat amploare, o traumă fizică și psihică împotriva animalelor și a oamenilor. Guvernul Ciucă ar trebui să intervină imediat, să emită un act normativ care să interzică petardele și jocurile de artificii în localități”, a declarat Marius Marinescu.

De asemenea, reprezentanții IGSU au făcut un apel la părinți, să nu îi lasă pe copii să se joace cu petarde și artificii pentru că se pot răni grav.

În fiecare an, zeci de persoane ajung la spital din cauza folosirii articolelor pirotehnice greșit.

Petardele – periculoase, inutile și ilegale

Articolul precedentNumărul cazurilor de infectare Covid, aproape dublu în 24 de ore
Articolul următorDe ce iau foc spitalele? Printre cauze se află legile și HG-urile croite după regula „cârciuma-i mai importantă decât spitalul”!
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.