Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au anunțat că au în lucru un dosar în care sunt cercetați atât fostul director cât și adjunctul Autorității Rutiere Române, în legătură cu menținerea acestuia din urmă pe funcție, în ciuda unei interdicții stabilite de instanța de judecată. Astfel, fostul director adjunct Alin Iulian Țucmeanu fusese condamnat în 2019 și, potrivit hotărârii definitive, acesta nu mai avea dreptul de a fi la conducerea ARR. Cu toate acestea, fostul director Aurelia Surulescu l-a menținut în funcție. În dosar, pentru Țucmeanu a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale, dar și luarea măsurii controlului judiciar, sub aspectul săvârșirii, în stare de recidivă postcondamnatorie, a infracțiunii de neexecutare a sancțiunilor penale. În același timp, Aurelia Surulescu are calitate de suspect, fiindu-se efectuate cercetări pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 03 aprilie 2019, prin decizia penală nr. 455/A, judecătorii Curții de Apel București l-au condamnat pe inculpatul Țucmeanu Alin Iulian, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Deși a luat la cunoștință de dispozițiile deciziei penale mai sus menționate, inculpatul ar fi continuat să exercite funcția de conducere în care fusese numit prin deciziile conducerii Autorității Rutiere Române, nefăcând niciun demers în vederea încetării acestei situații juridice.
Cea care l-ar fi menținut în funcție a fost suspecta Surulescu Aurelia care, în calitate de director general al A.R.R., ar fi încălcat cu intenție dispozițiile prevăzute în Codul Muncii și nu ar fi constatat, prin decizie, în termenul legal, încetarea de drept a contractului de muncă pe care inculpatul Țucmeanu Alin Iulian îl avea încheiat cu instituția publică pe motiv de condamnare penală.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte mai multe obligații, între care:
să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent, să nu exercite nicio funcție de conducere în cadrul Autorității Rutiere Române.
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpatului și suspectei li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 și 309 Cod de procedură penală”, a precizat DNA.

Articolul precedentPedofil prins în Capitală. Acesta ar fi agresat un copil în lift
Articolul următorViorica Dăncilă se bucură că Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor din Republica Moldova