Vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că partidul pe care îl reprezintă este singurul care are suficienți parlamentari pentru a iniția o moțiune de cenzură, adică 25% din numărul total care este necesar.
„Astăzi, PSD va prezenta textul moţiunii de cenzură pe care îl şi punem la dispoziţia tuturor pentru a îl semna. PSD este singurul partid care are puterea dată de numărul de parlamentari pentru a iniția o moțiune de cenzură. Cine vrea ca într-adevăr acest Guvern să pice, va semna moţiunea PSD. Restul sunt poveşti. Contezi doar dacă semnezi. Dacă nu, faci balet”, a declarat Sorin Grindeanu.
Oficial. Klaus Iohannis a semnat revocarea lui Stelian Ion
Totodată, acesta a precizat că semnătura fiecărui nemulțumit de activitatea acestui Guvern este singura garanție că se vrea cu adevărat plecarea Guvernului Cîțu. „Lipsa semnăturii înseamnă doar negociere, șantaj, pentru mai multe avantaje. Nici Cîțu, nici Barna, nici Cioloș sau Orban nu sunt cu adevărat interesați de problemele românilor: de sărăcie, de creșterea prețurilor gaze, energie și carburanți, de scumpirea alimentelor sau a medicamentelor. Scăderea drastică a nivelului de trai este punctul central al moțiunii PSD. Pentru că acesta este singurul lucru care contează”, a mai declarat Sorin Grindeanu, cel care la rândul lui a simțit „gustul” demiterii de către propriul partid.
Cei doi co-președinți ai USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, au anunțat, fiecare pe pagina sa de Facebook, că „cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorități sunt astăzi semnături pe moțiunea de cenzură pe care am anunțat-o aseară după demiterea abuzivă și lipsită de temei a ministrului Stelian Ion”, mai mult, aceștia i-au invitat să li se alăture „toți parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin.”
Semnături pentru o singură moțiune de cenzură pe sesiunea parlamentară
Pentru depunerea unei moțiuni de cenzură este nevoie de semnătura a 25% din numărul parlamentarilor, urmând ca aceasta să fie dezbătută după trei zile de la data la care a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere. În cazul în care moțiunea de cenzură este respinsă (are nevoie de 234 de voturi pentru a trece), parlamentarii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114 din Constituţia României.
Potrivit BEC, în urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020, PSD are 157 de senatori şi deputaţi, PNL va avea 134, USR PLUS – 80, AUR – 42, iar UDMR – 30.
AUR fură startul și anunță că are pregătită o moțiune de cenzură împotriva premierului