bani

Anchetă în derulare în București, vizate fiind zeci de persoane care ar fi obținut indemnizații pentru creșterea copilului în baza unor documente de angajare false.

Faptele cercetate s-ar fi petrecut timp de trei ani, până în 2020, în cauză fiind bănuite 66 de persoane, care „ar fi beneficiat de venituri de la stat sub forma indemnizațiilor pentru creșterea copilului, ca urmare a depunerii la o instituție publică, din municipiul București, a unor documente de angajare fictivă”.

Aceasta transmite Poliția Română, cu mențiunea că „prejudiciul produs este de peste 5.550.000 de lei” și că acheta a fost derulată în cadrul unor acțiuni efectuate de poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice.

Astfel, în perioada 12 – 31 mai 2023, au fost efectuate 246 de percheziții în cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracțiuni economice, fiind instituite „măsuri asigurătorii în valoare de peste 10 milioane de lei și au fost indisponibilizate bunuri în valoare de peste 750.000 de lei”.

În total, în cauzele penale instrumentate, 2 persoane au fost arestate preventiv, 8 au fost plasate sub control judiciar, una sub control judiciar pe cauțiune și 11 au fost reținute. Totodată, pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 10.640.404 lei, iar pe alt palier au fost ridicate, în vederea confiscării, 420.100 de bucăți de țigarete și alte bunuri, în valoare totală de 751.051 de lei.

Cât despre dosarele cu acte false pentru obținerea indemnizațiilor pentru creșterea copilului, se precizează că, „la data de 22 mai a.c., polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Inspectoratul General al Poliției Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, au desfășurat 6 percheziții domiciliare, în municipiul București, la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals în declarații.

Până în prezent au fost încheiate 10 acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind recuperați aproximativ 800.000 de lei. Activitățile operative au vizat persoanele care s-ar fi ocupat de falsificarea documentelor de angajare, respectiv de întocmirea adeverințelor de venit, a contractelor de muncă, a deciziilor de suspendare/încetare a contractelor de muncă”.

Articolul precedentCioloș, atac la Iohannis: „A golit de sens rolul de mediator pe care Preşedintele ar trebui să îl aibă”
Articolul următorAvarie în Constanța, la intersecția străzilor Ștefăniță Vodă și Badea Cârțan