Dacian Cioloș critică cele mai recente declarații făcute de șeful statului, vizavi de decizia sindicaliștilor din Educație de a continua greva și săptămâna viitoare.

Luni, se intră în a doua săptămână de grevă generală în unitățile de învățământ, dat fiind că ultimele negocieri au eșuat, decizie care l-a făcut pe Klaus Iohannis să aibă o reacție destul de dura.

În acest context, liderul REPER, europarlamentarul Dacian Cioloș, punctează că Iohannis a eșuat în rolul său de mediator și că acesta dă dovadă de „metehne vechi”.

Țâfnă. Cu țâfnă îi tratează preşedintele Iohannis pe profesorii, învățătorii şi educatorii care au decis să continue greva. Din păcate, Guvernul şi Președintele îi servesc României educate nervi şi oprirea dialogului.

Este inadmisibil ca oameni care își cer drepturile – fie că sunt sau nu îndreptățiți, fie că Guvernul are sau nu are de unde să îndeplinească cerințele – să fie certați, de la cel mai înalt nivel al statului român. Este simptomul unor metehne vechi prin care autoritățile, în loc să îi servească, tratează cetăţenii cu dispreţ.

Mă așteptam la o mediere înțeleaptă, nu la opacitate și reacții nervoase. În acest moment, Iohannis a golit de sens rolul de mediator pe care Preşedintele ar trebui să îl aibă în societate”, scrie Cioloș pe Facebook.

Ieri, Iohannis opina că greva ar trebui să înceteze, însă nu doar atât:

Eu sper să se înțeleagă foarte bine la nivelul sistemului și oamenii să se întoarcă de marți la școală pentru că nu mai au de ce să facă grevă. (…)

Cum îndrăznește cineva să pună în pericol examenele naționale? Există o generație întreagă care dă Bacalaureatul, care trebuie să meargă la facultate. O generație care dă capacitatea.

Au primit tot ce s-a cerut, de ce să mai continue greva? Greva a durat un pic mult. Și se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, pentru că liderii vin și pleacă, ei sunt un fel de interfață”.

Cu toate acestea, imediat după primele negocieri, liderii sindicali din Educație au subliniat că mandatul lor a rămas neschimbat, de a respinge oferta Guvernului, cu mențiunea profesorii sunt cei care vor decide dacă încetează greva sau nu.

Articolul precedentUrmează o grevă în Sănătate? Ministrul Rafila „Întotdeauna există o posibilitate”
Articolul următorIndemnizații pentru creșterea copilului obținute în baza unor documente de angajare false; prejudiciul, estimat la peste 5.550.000 lei