Sursa foto: Archaeology Wiki

Procurorii francezi l-au acuzat pe fostul director al Muzeului Luvru din Paris, Jean-Luc Martinez, de spălare de bani și trafic de antichități egiptene.

Acesta ar fi participat, timp de un deceniu, la traficul cu artefacte, informează The New York Times.

Totodată, Martinez este doar suspect, deocamdată, deoarece munca anchetatorilor nu s-a încheiat. De asemenea, reprezentanții celui mai cunoscut muzeu din lume nu au vrut să comenteze situația.

Jean-Luc Martinez este, în prezent, ambasadorul Franței pentru cooperarea internațională în domeniul patrimoniului

Anchetatorii încearcă să afle dacă fostul director de la Luvru „a închis ochii” la cinci certificate privind originea unor piese antice din Egipt. Printre acestea s-a numărut o stelă de granit roz a fiului lui Akenaton, Tutankhamon, fiind achiziționată pentru zeci de milioane de euro.

În 2018, Curtea Naţională desemnată cu lupta împotriva crimei organizate (Junalco) a Parchetului din Paris a deschis o anchetă preliminară privind suspiciuni de trafic cu antichități din Orientul Apropiat și Mijlociu, acesta vizând sute de piese și ar implica milioane de euro.

Pe lângă Martinez, cel care a condus Luvru din 2013 până în 2021, alte trei persoane sunt urmărite pentru asociere infracțională și spălare de bani. Printre aceștia se numără o expertă în arheologie mediteraniană și soțul ei și un galerist germano-libanez.

Primii doi au fost puși sub acuzare în urmă cu doi ani și plasați sub control judiciar, iar galeristul a fost plasat în detenție provizoriu în martie, același an.

Reamintim că pe 29 mai, un bărbat a aruncat cu prăjitură spre pictura Mona Lisa. Din fericire, celebra pictură nu a fost distrusă deoarece este protejată de un geam, momentul fiind surprins de mai mulți turiști, aceștia filmând și distribuind incidentul pe rețelele sociale.

În urmă cu 3 ani, un alt turist aflat în interiorul muzeului a aruncat cu o ceașcă în geamul de protecție.

Citește și articolul: Video: Un vizitator a aruncat cu tort în pictura Mona Lisa din Luvru

Articolul precedentInvestiție „de geniu” din partea Primăriei Capitalei: Tramvaie care nu se potrivesc pe linia 41
Articolul următorSindicaliștii din învățământ amenință cu noi proteste. Creșterea salarială de care vor beneficia, considerată “o altă formă de umilire a personalului din educație”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.