Momentul de glorie al lui Liviu Dragnea, prezența sa în apropierea lui Donald Trump
Momentul de glorie al lui Liviu Dragnea, prezența sa în apropierea lui Donald Trump

Florin Pâslaru, consilier al deputaților PSD Marius Constantin Budăi și Alexandru Rafila, este printre protagoniștii celui mai nou dosar în care DNA l-a trimis în judecată pe Liviu Dragnea. Deși era un simplu salariat al Camerei Deputaților și nu avea vreo mare avere, în 2017 Pâslaru a contribuit cu 15.000 de euro la suta de mii de dolari cu care fostul lider al PSD voia să cumpere serviciile unei firme de lobby din Washington care să îi aranjeze o întâlnire la Casa Albă cu vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence.

De unde a avut Pâslaru cei 15.000 de euro pe care i-a făcut cadou lui Dragnea? Răspunsul e simplu: recent, Florin Pâslaru a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendare, într-un dosar în care a fost anchetat de DNA pentru trafic de influență, după ce tot în 2017 a luat o șpagă de 15.000 de euro pentru ca mai mulți primari din Argeș și Vâlcea să primească finanțări prin PNDL. 

Cine e Florin Pâslaru? El spune că este consilier la „cancelaria” lui Marius Budăi și consultantul lui Rafila!

Florin Pâslaru susține că este consilier la Cancelaria lui Marius Budăi și consultantul lui Alexandru Rafila

Florin Pâslaru a fost deputat PSD, dar nu a mai avut dreptul să candideze pentru un nou mandat, după ce a fost condamnat cu amendă penală pentru că și-a angajat fiul la cabinetul parlamentar. A scăpat ușor, pentru că alții au primit pedepse cu închisoare pentru aceeași infracțiune. Anterior, pierduse și procesul cu CNSAS, care dezvăluise că din proprie inițiativă a colaborat cu Securitatea sub numele de cod „Pintea”. După alegerile din 2016, Pâslaru a devenit un apropiat al lui Liviu Dragnea, care l-a angajat consilier la Cancelaria președintelui Camerei Deputaților. După ce Dragnea a ajuns după gratii, Florin Pâslaru a rămas consilierul lui Marcel Ciolacu și o vreme s-a ocupat și cu consilierea Vioricăi Dăncilă. 

Acum, susține că este consilierul celor doi vicepreședinți PSD de la Camera Deputaților, Marius Constantin Budăi și Alexandru Rafila:

Conduc cancelaria vicepreședintelui Camerei Deputaților, Marius Constantin Budăi și îl consiliez pe domnul Rafila. Deci, conduc tot o cancelarie, dar nu a președintelui Camerei Deputaților, pentru că Marcel Ciolacu nu mai e președintele Camerei Deputaților, ci cancelaria vicepreședintelui Marius Budăi, care are cea mai mare funcție pe care o are un parlamentar în cadrul Camerei Deputaților… un parlamentar PSD

a declarat Florin Pâslaru într-o emisiune a TV Galați, televiziunea pe care a trecut-o pe numele soției și fiului său

Dragnea, trimis în judecată de DNA într-un nou dosar, demarat de procurorii anticorupție în urma unei anchete a FBI

Ancheta FBI a fost declanșată după ce s-a descoperit că Alan Madison a modificat textul invitației lui Dragnea (sursa foto – facebook)

DNA l-a trimis în judecată pe Liviu Dragnea într-un nou dosar, în care este acuzat de trafic de influență și în care cercetările au fost demarate în urma unei anchete a FBI, care a fost sesizat de Administrația Prezidențială de la Casa Albă cu privire la detaliile obscure ale vizitei lui Dragnea la Washington cu prilejul investirii lui Donald Trump dar și a aranjamentelor dubioase pentru întâlnirea pe care liderul PSD voia să o aibă cu vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence.

O primă parte a anchetei FBI se referă la vizita lui Liviu Dragnea în Statele Unite din ianuarie 2017, când s-a pozat în apropierea lui Donald Trump la cina dinaintea investirii acestuia, pentru a demonstra că este în anturajul celui mai puternic lider al lumii. Acea vizită a fost aranjată de oamenii de afaceri Cristian Burci și Elliott Broidy, unul dintre fundraiserii și vicepreședinții Comitetului de investire a lui Donald Trump. Miza aranjamentului era obținerea de către firma controlată de Broidy a unor contracte de achiziții de echipamente militare în valoare de 10 miliarde de euro, din alocarea de 2% din PIB pentru Apărare.

Poza cu Liviu Dragnea, în picioare, lângă masa lui Donald Trump nu ilustra un „tete a tete” între doi lideri politici și n-a impresionat pe nimeni, fiind sursa unor ironii usturătoare. Pentru că demarase asaltul pentru modificarea legilor justiției prin Ordonanța 13 și se confrunta cu ostilitatea decidenților de la Bruxelles, Dragnea avea nevoie de o poză cu un înalt oficial din Statele Unite, care să demonstreze că e bine primit măcar la Casa Albă. Următorul pe lista lui Liviu Dragnea era vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence.

Un „troc” politic: postul de consul la New York pentru o poză a lui Dragnea cu Mike Pence

Autorul aranjamentelor a fost Gheorghe Dimitrescu, fost consul al României la New York în perioada 2000-2005 și care își dorea să revină în postul de peste ocean. Conexiunile îi erau favorabile lui Dimitrescu. El era consilierul deputatului PSD Florin Iordache, pe care Dragnea îl numise ministru al Justiției și care își demonstrase loaialitatea prin Ordonanța 13. Potrivit rechizitoriului DNA, în aprilie 2017, în timp ce se afla la Conferința parlamentelor statelor UE de la Bratislava, Gheorghe Dimitrescu a aflat de la vicepreședinta Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu, că Dragnea își dorește foarte mult să se întâlnească cu oficiali americani.

Dimitrescu a avut o întrevedere cu Dragnea, în care i-a spus despre dorința sa de a deveni consul la New York și l-a rugat să intervină pentru numirea sa pe lângă ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu. Tot atunci au discutat și despre posibilitatea ca Dimitrescu să aranjeze o întâlnire cu vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence. În acest context, Dimitrescu și-a reactualizat agenda contactelor din Statele Unite și a luat legătura cu un prieten vechi, lobbystul Alan Madison din Washington, care i-a promis că prin firma sa, Madison & Company LLC, poate aranja întâlniri ale lui Dragnea cu vicepreședintele Mike Pence, cu speakerul Camerei Reprezentanților Paul Rayn și cu secretarul Apărării James Mattis. Pentru asta, factura era de 100.000 de dolari.

Pentru că Liviu Dragnea nu apărea la Casa Albă ca invitat al lui Mike Pence, s-a trecut la scenariul 2: „summit” cu secretarele!

Liviu Dragnea insista ca vizita sa la Casa Albă să fie percepută în România ca având loc la invitația vicepreședintelui Mike Pence, nu ca o întâlnire aranjată de o firmă de lobby, însă asta era peste puterile lui Alan Madison. Așa că a fost pus la cale un alt aranjament. În „scenariul 2”, Dragnea urma să se întâlnească cu membri ai staff-ului lui Mike Pence, mai precis cu două secretare sau șefe de cabinet, Molly Montgomery și Joan O’Hara. Se miza pe faptul că în cursul acelei întâlniri putea să apară și Mike Pence, cu care Dragnea să facă o poză.

Potrivit anchetatorilor, lobbystul Alan Madison a falsificat invitația primită de Dragnea, în loc de „Liviu Dragnea este invitat să se întâlnească cu staff-ul lui Mike Pence”, fiind trecut textul Liviu Dragnea este invitat să se întâlnească cu Mike Pence”.

La audierea la FBI, la care au asistat și procurorii DNA, Alan Madison a declarat că la întâlnirea cu stafful „și-ar fi făcut apariția și vicepreședintele SUA Mike Pence, preț de câteva minute, ocazie cu care ar fi dat mâna cu Liviu Dragnea și ar fi făcut o poză cu acesta”.

Bani „de strânsură”: Dimitrescu a dat șpaga de 45.000 dolari, Pâslaru a dat șpaga de 15.000 euro, iar Dragnea a pus 40.000 de euro

Potrivit procurorilor DNA, tot Gheorghe Dimitrescu a fost cel care a organizat și circuitul banilor. El ar fi trebuit să plătească toți cei 100.000 de dolari, care ar fi fost prețul susținerii lui Dragnea pentru a fi numit consul la New York, dar cum nu dispunea de acești bani și nici din împrumuturi n-a adunat prea mulți,  Dimitrescu a pus la bătaie 45.000 de dolari.

Liviu Dragnea a plătit și el, din banii săi, 40.000 de euro. Suta de mii a fost completată de Florin Pâslaru, care a pus 15.000 de euro, bani care aparent ar fi provenit din economiile sale, dar de fapt era o șpagă pe care o „câștigase” prin trafic de infuență grație statutului său de om de încredere al lui Liviu Dragnea.

Bani trecuți din mână-n mână, în parcarea sediului PSD din Kiseleff și într-o parcare din Brăila

Dragnea a fost extrem de precaut la transferul banilor. Pe data de 6 octombrie, Liviu Dragnea s-a deplasat cu mașina de serviciu de la Parlament la Sediul PSD din Kiseleff și la coborârea din mașină i-a spus șoferului că a lăsat pe bancheta din spate un plic cu bani, pe care va veni cineva să îl ia: „În momentul în care au ajuns la acea locație, Liviu Dragnea i-a transmis martorului că a lăsat în mașină, pe bancheta din spate, unde de altfel acesta stătea în timpul deplasărilor, un plic, despre care i-a spus că o să vină cineva să îl ia. Liviu Dragnea i-a mai spus să îi dea acel plic, fără să mai facă alte precizări. În plic se aflau 40.000 de euro”, se precizează în rechizitoriul DNA. După jumătate de oră, plicul cu bani a fost luat de Florin Pâslaru.

Ulterior, „Gheorghe Dimitrescu și Florin Pâslaru s-au întâlnit într-o parcare din Brăila cu Laurențiu Tuca, cumnatul lui Daniel Dragomir, un om de afaceri din Galați, stabilit la New York, și i-au dat acestuia banii cash”. Potrivit DNA, după ce banii au ajuns la Daniel Dragomir, firma acestuia, Inovative Electric LLC, din New York, a transferat banii în conturile Madison & Company LLC din Washington DC, sub paravanul unui contract de consultanță între cele două firme. De fapt, contractul de „consultanță” viza întâlnirea dintre Liviu Dragnea și staff-ul vicepreședintelui Mike Pence.

Administrația de la Casa Albă a sesizat FBI după ce a descoperit că firma de lobby a modificat invitația lui Dragnea

FBI a fost sesizat și pentru că Liviu Dragnea a cerut viză pentru întâlnirea cu Mike Pence, care nu figura în agenda de la Casa Albă (sursa foto facebook)

La Washington este acordată o atenție specială cazurilor în care puteri sau persoane străine încearcă să cumpere influență prin intermediul firmelor de lobby, întrucât în astfel de situații pot fi aduse prejudicii intereselor Statelor Unite. Funcționarii de la Administrația Prezidențială au intrat la bănuieli în momentul în care au descoperit că firma lui Alan Madison, lobbystul care aranja vizita lui Dragnea la Washington, a falsificat invitația, trecând „întâlnire cu Mike Pence”, în loc de „întâlnire cu stafful lui Mike Pence”. Cum nu era programată o întâlnire cu Mike Pence, s-a ajuns la ancheta FBI.

Citește și Hunedorenii, „țepuiți” cu milioane de lei de Supercom-ul lui Ciuclea prin raportarea fictivă a „tratării” a aproximativ 100.000 tone de deșeuri

Administrația Casei Albe a sesizat FBI „privind acțiunile ilicite ale societății de lobby Madison & Company LLC, constând în contrafacerea invitației adresate lui Liviu Dragnea”. Ancheta FBI s-a desfășurat cu rapiditate. Lobbystul Alan Madison a fost audiat de agenții FBI în prezența echipei de anchetă a DNA și a explicat situația cu lux de amănunte. „Alan Madison a fost audiat în prezentul dosar prin comisie rogatorie internațională în Washington DC de către FBI, în prezența echipei de anchetă a DNA, aspectele relatate de martor fiind în sensul celor reținute în prezentul rechizitoriu”, se spune în rechizitoriul DNA.

FBI l-a deferit justiției pe Liviu Dragnea pentru „pentru trafic de influență și folosirea influenței de lider de partid pentru a obține foloase necuvenite”.

FBI a obligat și firma de lobby Madison & Company LLC să declarare la „Foreign Agents Registration Act” sumele de bani primite pentru lobby de la persoane din afara Statele Unite, adică de la Gheorghe Dimitrescu, pentru vizita lui Dragnea la Washington. Evident, în urma anchetei FBI a fost blocată și procedura de obținere a vizei de către Liviu Dragnea. Așa că „delegația” din România, formată din Liviu Dragnea, iubita acestuia, Irina Tănase și șoferul Paul Ionescu, a rămas fără viză de America.

În timp ce dona 15.000 de euro pentru excursia lui Dragnea la Washington, Pâslaru cerea o șpagă de 15.000 de euro pentru finanțări PNDL

În 2017, perioada în care se strângeau banii pentru vizita lui Dragnea la Casa Albă pentru poza cu Mike Pence, omul de încredere al lui Dragnea, Florin Pâslaru, încerca să facă bani prin trafic de influență, iar râvna sa a fost subiectul unui alt dosar DNA.

A fost un caz tipic de trafic de influență pentru obținerea de contracte finanțate din bani publici. Potrivit procurorilor DNA, în 2017, când era consilier la Cancelaria președintelui Camerei Deputaților, Florin Pâslaru a discutat cu un deputat al cărui nume nu a fost făcut public despre posibilitatea obținerii unor finanțări în cadrul PNDL. Pâslaru și-a prezentat „oferta”, că din poziția sa de consilier la Cancelaria președintelui Camerei Deputaților are multă influență, inclusiv pe linie de partid, asupra secretarului de stat de la Ministerul Dezvoltării care se ocupă de PNDL și poate aranja obținerea finanțărilor.

La următoarea întâlnire, cei doi au stabilit ca Pâslaru să obțină de la Ministerul Dezvoltării finanțări pentru proiectele unor primari din Argeș și Vâlcea. În schimbul acestei susțineri, Florin Pâslaru i-a cerut deputatului să îl împrumute cu 15.000 de euro, adică exact suma de care avea nevoie pentru a contribui la adunarea banilor pentru întâlnirea lui Dragnea cu Mike Pence. Pâslaru a primit un „împrumut” de 10.000 de euro și a mai cerut o cotă din finanțări.

Până la urmă finanțările PNDL nu au mai venit și după schimbarea de guvern din 2019 a fost spulberată orice șansă să mai vină vreodată. Deputatul i-a cerut lui Pâslaru să îi înapoieze banii. Pe 1 decembrie 2019, cei doi s-au întâlnit la Hotelul „Ramada” din Râmnicu Vâlcea și Pâslaru i-a dat deputatului 9.000 de lei, urmând ca diferența să o restituie mai târziu. Așa s-a ajuns la dosarul DNA.

Moment critic: Pâslaru a încheiat cu DNA un acord de recunoaștere a faptelor, dar acordul a fost respins de Tribunalul Vâlcea

Florin Pâslaru a fost cercetat penal de procurorii de la DNA Pitești pentru trafic de influență. Conștient că nu mai poate obține pedepse la fel de ușoare ca în celelalte două procese penale pe care le-a pierdut cu CNSAS și DNA, de această dată a încheiat un acord de recunoaștere a faptelor cu procurorii DNA, pentru obținerea unei pedepse care să îl lase în libertate: „Recunosc fapta reținută în sarcina mea. Recunosc săvârșirea infracțiunii și accept încadrarea juridică a faptei pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală împotriva mea”, se spune în acordul lui Pâslaru cu procurorii DNA.

DNA a trimis dosarul în judecată, la Tribunalul Vâlcea, în noiembrie 2020. În dosarul nr 3.279/90/2020, după mai multe amânări, magistrații s-au pronunțat  pe 11 ianuarie 2021, respingând acordul de recunoaștere a faptelor. În aceste condiții, Florin Pâslaru risca o pedeapsă cu închisoarea.

La final, doi ani cu suspendare și muncă în folosul comunității la Protecția Copilului și Biblioteca Județeană

Pentru a evita riscul de a ajunge după gratii, Florin Pâslaru a făcut apel și dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Pitești, care prin sentința nr 328/22.04.2021 a admis acordul de recunoaștere a vinovăției și l-a condamnat pe Pâslaru la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

În perioada de supraveghere de 3 ani, el este obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității  la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi sau la Biblioteca Judeţeană „VA Urechia” din Galaţi.

Epilog: Dimitrescu a obținut postul de consul la Bonn, Pâslaru a obținut doi ani cu suspendare, iar Daddy… „Daddy’s back!”

Dintre protagoniștii acestui caz, cel mai bine a ieșit Gheorghe Dimitrescu. El nu a reușit să devină consul la New York, deși își arvunise funcția cu 45.000 de dolari, dar a ajuns consul la Bonn. Și Florin Pâslaru se poate declara mulțumit că la apel a reușit să întoarcă sentința Tribunalului Vâlcea și a scăpat ieftin, cu doi ani de închisoare cu suspendare.

Mai complicată este situația principalului protagonist, Liviu Dragnea, care s-a ales cu un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA, de această dată pentru trafic de influență în Statele Unite.

Pe 19 ianuarie 2017, din avionul cu care se întorcea în țară după ce participase la cina dinaintea investirii lui Trump, Liviu Dragnea le transmitea liderilor PSD pe WhatsApp-ul grupului operativ al PSD că a avut „mega-întâlniri” la Casa Albă: „Pentru voi, am avut niște mega-întâlniri cu cercul zero din America (…) Daddy’s back!”.

După ce a ratat lamentabil poza cu fostul vicepreședint al Statelor Unite Mike Pence și s-a pricopsit cu un nou dosar penal nu prea mai e cazul să spună  „Daddy’s back!”, pentru că acum aceste cuvinte au cu totul alt înțeles…

VIATicu CIOBOTARU
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentBode „dă poliția jos din pod” și promite controale, după presupusul asasinat al omului de afaceri din Arad
Articolul următorVIDEO – Incendiu la Ecoburn, la incineratorul de deșeuri periculoase din Prahova!