VIDEO – Incendiu la Ecoburn, la incineratorul de deșeuri periculoase din Prahova!

Surse din cadrul IPJ Prahova susțin că incendiul ar fi fost pus de un muncitor angajat al societății Ecoburn, care ar fi intenționat să se sinucidă

Sursă foto: ISU Prahova

Mii de prahoveni din localităţile limitrofe comunei Brazi au fost treziţi, miercuri dimineață, în jurul orei 4.30, de un mesaj de avertizare emis prin sistemul RO-ALERT, prin care erau anunţaţi că există un incendiu puternic la incineratorul de deşeuri EcoBurn de la Negoieşti, fiind avertizaţi să nu părăsească locuinţele.

Mesajul RO-ALERT anunța un incendiu major produs la SC. ECOBURN SRL

Incendiu major produs la SC Ecoburn SRL cu degajări masive de fum. Evitaţi zona. Eliberaţi căile rutiere pentru a facilita accesul structurilor de intervenţie. Menţineţi ferestrele locuinţelor închise. Dacă sunteţi în apropiere evacuaţi zona. Luaţi măsuri de adăpostire şi autoprotecţie. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Prahova.

mesajul RO-ALERT primit de prahoveni

Zece echipaje ale ISU Prahova intervin, miercuri dimineaţă, începând cu ora 3:00, la Brazi, după izbucnirea unui incendiu de amploare la o hală de depozitare a Ecoburn, societatea care deţine incineratorul de deşeuri periculoase. La faţa locului au fost mobilizate şase maşini de stingere, două autoscări, o ambulanţă SMURD şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă.

ISU Prahova a anunţat că incendiul, care se manifesta generalizat, pe o suprafaţă de 4000 mp, a fost localizat. La ora 6:00, 53 de pompieri acţionau pentru lichidare. Surse din cadrul ISU Prahova susțin că va fi nevoie de cel puțin 24 de ore pentru lichidarea totală a incendiului.

Pompierii cred că în interiorul halei în flăcări este posibil să existe o persoană surprinsă de incendiu, deoarece în curtea societăţii a fost găsită o bicicletă. Echipajele ISU nu pot pătrunde în interiorul halei, întrucât construcţia nu prezintă siguranţă, iar plafonul deja s-ar fi prăbuşit.

Surse din cadrul IPJ Prahova susțin că incendiul ar fi fost pus de un muncitor angajat al societății Ecoburn, care ar fi intenționat să se sinucidă. Bărbatul ar fi avut probleme personale și este posibil să fi pus foc în hala în care existau mai multe butelii de oxigen. De asemenea, este investigată și posibilitatea ca o persoană fără adăpost să fi intrat în hală și să dea foc deșeurilor pentru a se încălzi.

Garda de Mediu Prahova a declarat că indicatorii de poluare nu au prezentat creșteri

În cursul dimineţii de astăzi, 02.06.2021, ora 02:45, Comisariatul Judeţean Prahova al Gărzii Naţionale de Mediu a fost anunţat prin apel 112 despre izbucnirea unui incendiu pe platforma incineratorului SC ECO BURN SRL din localitatea Brazi, judeţul Prahova. Echipa de permanenţă din cadrul comisariatului s-a deplasat în teren. Din primele constatări la faţa locului, incendiul se manifestă în interiorul incineratorului, cu degajare de fum dens în atmosferă datorită arderii necontrolate a deşeurilor existente. Incendiul este încă în desfăşurare. Din cauza degajărilor masive de fum, ISU Prahova a emis mesaj RO-ALERT. Măsurătorile indicatorilor de calitate ai aerului monitorizaţi cu staţiile fixe de monitorizare din Municipiul Ploieşti şi localitatea Brazi, precum şi cei monitorizaţi cu laboratorul mobil al Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova în zona de sud a Municipiului Ploieşti, nu au prezentat creşteri sau depăşiri. Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Prahova va continua verificările pe amplasament. Cauza incendiului urmează să fie stabilită de ISU.

a anunţat Garda de Mediu Prahova pe pagina de Facebook a instituției

Ecoburn are autorizație de securitate la incendiu

ISU Prahova a anunţat că EcoBurn deţine autorizaţie de securitate la incendiu din anul 2011 cu obiect de activitate hala incinerator deseuri periculoase.

Ultimul control a fost în data de 08.01.2021, ocazie cu care s-au aplicat două amenzi în cuantum de 7.500 lei pentru instalaţia de hidranţi care nu funcţiona, însă și pentru diminuarea gabaritul cailor de evacuare prin amplasarea de pubele la intrarea în hala, au informat reprezentanții ISU Prahova.

Al doilea incendiu în mai puțin de 2 luni!

Este al doilea incendiu care izbucnește la incineratorul de la Negoiești în mai puțin de două luni. Pe data de 7 aprilie, pompierii anunțau că arde o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați. Potrivit investigațiilor făcute la acel moment de către specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, incendiul din aprilie a fost cauzat de substanțe expirate care proveneau dintr-un laborator, substanțe care nu au fost manipulate corespunzător.

Sursă video: ISU Prahova

Ministrul Mediului a venit la Brazi!

Senatorul prahovean Aurel Oprinoiu (USRPLUS) ne-a declarat că ministrul Tánczos Barna a fost la Brazi în această dimineață pentru a evalua situația.

În orele următoare vor ajunge la Brazi și Octavian Berceanu, comisarul șef al Gărzii de Mediu, și George Gârbacea, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Societatea comercială nu avea autorizație de transport, iar cea de mediu va fi verificată temeinic de autorități. Cert e că această companie jonglează cu legea de multă vreme, iar după concluziile anchetei în curs am convingerea că va fi luată o decizie drastică în ceea ce o privește.

ne-a declarat Oprinoiu, care este președintele Comisiei de Mediu din Senatul României
Foto: ISU Prahova

Cine este Ecoburn

Ecoburn, incineratorul de deșeuri periculoase de la Brazi, aparține lui Mihai Ștefănescu, fostul partener de afaceri al senatorului Radu Oprea, actualul purtător de cuvânt al PSD și fost ministru pentru IMM-uri.

De a lungul timpului firma a fost implicată în foarte multe scandaluri, fiind acuzată de poluare masivă. În 2020, în plină pandemie de coronavirus, mai multe incendii au fost înregistrate în incinta societății. Au fost lăsați să funcționeze în continuare deoarece societatea incinera deșeurile medicale provenite din activitatea secțiilor COVID din spitalele din România.

În noiembrie 2018, un incendiu puternic a pus pe jar întreg Ploieștiul. Timp de mai multe zile, deșeurile au ars la un depozit deținut de Ecoburn în cartierul ploieștean Mimiu. Era pentru prima oară când se discuta despre această societate, iar la acel moment, ploieștenii au aflat despre activitatea firmei.

Rând pe rând, miniștrii mediului (indiferent de partidul din care proveneau) au criticat activitatea celor de la Ecoburn. În februarie 2020, liberalul Costel Alexe se lăuda că va închide rapid incineratorul. Declarațiile lui au fost uitate rapid, iar controlul amănunțit, promis de ministrul de atunci, nu a mai avut loc niciodată.

Numele celor de la Ecoburn a apărut în presă și la momentul scandalului legat de nava Flaminia, care transporta deșeuri periculoase. Mare parte din încărcătura vasului respectiv ar fi ajuns la Brazi pentru a fi distruse.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla și în urma acestui incendiu și care va fi amenda aplicată societății comerciale.

Video: ISU Prahova
Articolul precedentÎntâlnirea ratată a lui Dragnea cu Mike Pence, „arvunită” și cu o șpagă luată prin trafic de influență de Florin Pâslaru, consilierul lui „Daddy”, Budăi și Rafila
Articolul următorLauda de sine, nu miroase a bine: Clotilde Armand, bilanț după șase luni de mandat
Am debutat în presă în 1992, iar povestea continuă...