Rafila remarcă paradoxul campaniei de vaccinare. România, pe locul 25, din cele 27 de state membre

Parlamentarul social democrat este de părere că afirmațiile premierului, legate de lipsa de cooperare a primarilor PSD în campania de vaccinare, sunt periculoase și demobilizante

Alexandru Rafila - captură Digi.24

„Ne aflăm în fața unui paradox”, a declarat Alexandru Rafila, deputat PSD, totodată reprezentant al României la OMS, sugerând că Guvernul s-ar lăuda cu cifrele legate de vaccinare în condițiile în care România se află pe locul 25, din cele 27 de state membre în ceea ce privește numărul de doze administrate la 100 de locuitori.

Alexandru Rafila este de părere că Florin Cîțu încearcă să politizeze campania de vaccinare, de vreme ce, statistic vorbind, realitatea ar fi cu totul alta – susține acesta

Mai mult, Alexandru Rafila a declarat că Executivul ar fi făcut anumite afirmații care pe acesta, în calitate de reprezentant OMS și deputat PSD, l-au deranjat. „Mi se pare periculoasă, demobilizantă și nedreaptă această afirmație. Domnul Cîțu s-a obișnuit, așa, cu niște afirmații din acestea bombastice în ultima vreme, nu știu de ce le face, probabil că i se pare că e mai interesant, că e mai credibil dacă face astfel de declarații. Eu aș fi mai reținut și cred că aceasta ar trebui să fie conduita, mai ales că ceea ce se întâmplă din punct de vedere epidemiologic, inclusiv în alte state europene, arată că e posibilă o recrudescență a îmbolnăvirilor mai spre toamnă, mai ales dacă discutăm de noi variante de virus”, a adăugat Alexandru Rafila, amintind de așa-zisă „demonizare” a primarilor PSD, cei care nu ar fi contribuit suficient, în opinia premierului, la promovarea campaniei de vaccinare în localitățile administrate de aceștia.

Ministrul Sănătății: „Faptul că dorinţa de vaccinare a scăzut reprezintă un motiv real de îngrijorare”

Întrebat de Silviu Mănăstire desppre evoluția mutațiilor SARS-CoV-2, mai exact dacă acestea pot fi combătute cu vaccinurile aflate pe piață, în acest moment, Alexandru Rafila a spus că, da, însă doar parțial, „ca să spunem așa. Se pare că eficacitatea vaccinării este mai mică în ceea ce privește anticorpii neutralizanți, probabil că undeva în jur de 60% – 70%, cel puțin pentru tulpina indiană, dar gândiți-vă că până în toamnă mai sunt vreo patru luni, se mai pot întâmpla multe lucruri și e bine să fim pregătiți. O bună acoperire vaccinală ar putea să oprească un eventual al patrulea val sau, chiar dacă va fi prezent, va fi de mai mică amplitudine. Totuși, să nu uităm că, în comparație, de exemplu cu Germania, cu Italia, cu Franța, noi suntem la jumătate în ceea ce privește numărul de doze administrat raportat la 100 de locuitori, ca să avem și un termen de comparație estimativ”, a mai spus deputatul social democrat la „Dosar de Politician”.

Articolul precedentMinistrul Sănătății: „Faptul că dorinţa de vaccinare a scăzut reprezintă un motiv real de îngrijorare”
Articolul următorBode „dă poliția jos din pod” și promite controale, după presupusul asasinat al omului de afaceri din Arad
Iulia KELT
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.