Întâlnire astăzi între conducerea Asociației Orașelor din România și secretarul de stat Ioana Mihăilă, din cadrul Ministerului Sănătății, pentru a se face un prim calcul al necesarului de bani de care au nevoie comunitățile și care poate fi „stins” cu ajutorul Planului Național de Redresare și Reziliență. La întâlnire, AOR a fost reprezentată de președintele Adrian Teban – primar al orașului Cugir, Viorel Miron – primar oraș Comănești, Ionel Chiriță – președinte executiv AOR, și Alexandru Petrovici, director executiv AOR.
Concluzia ar fi că toate orașele din țară se bazează pe PNRR, indiferent că dețin sau nu spitale, însă în ciuda faptului că tocmai aceasta a fost tema întâlnirii, AOR a transmis că trebuie „să identifice mai clar nevoile din fiecare oraș, precum situația spitalelor închise sau a centrelor comunitare, iar acestea să fie centralizate și transmise Ministerului Sănătății”.
Până acum, se știe totuși clar că orașele care au deja unități spitalicești în administrare au nevoie de bani pentru modernizări, în timp ce acolo unde nu există spitale, e nevoie de ajutorul PNRR pentru construirea unor centre specializate.
„În orașele mici și mijlocii care au în administrare spitale, acestea asigură funcţionarea de servicii publice medicale pentru un areal mai mare decât orașul în sine, inclusiv locuitorilor din comunele învecinate, iar acestea au nevoie de sprijin prin PNRR în modernizarea secțiilor spitalicești, extinderea serviciilor oferite si dotarea cu echipamente medicale.
În orașele care nu dețin spitale în administrare sau unde acestea s-au desființat în 2011, AOR a solicitat Ministerului finanțarea prin PNRR a unor centre medicale/ ambulatorii/ centre ale medicilor de familie, care sa fie mai mult decât socio-medicale, mai ales având în vedere că acestea nu deservesc strict orașele, ci și localitățile învecinate”, se arată într-un comunicat al AOR.