Animafilm are datorii de peste 1,3 milioane de lei la bugetul de stat

Administratorii SC Studioul Cinematografic Animafilm au solicitat Ministerului Culturii adoptarea unor măsuri urgente pentru evitarea falimentului. “La data de 01.04.2020 conform Fișei sintetice, datoria SC Studioul Cinematografic Animafilm este de 1.385.975 lei din care numai dobândă (majorări) plus penalitățși de întârziere sunt de 1.168.012 lei (…) Datoria inițială de 344.868, 20 lei (din care debitul inițial=218.903,50 lei+ majorări și penalități=125.960, 70 lei) a fost stabilită, în vederea privatizării, de echipa de control a Ministerului Finanțelor Publice, în anul 2002 și reprezintă impozitul de 90% pe venituri din chirii calculate pe 5 ani anteriori (1998-2002), în baza Legii nr. 133/1999 privind stimularea întreprinzătorilor privați pentru înființarea și dezvoltarea intreprinderilor mici și mijlocii”, a comunicat compania către piața de capital.

Ruină și faliment

Statul și- a tăiat singur craca de sub picioare

“Acest control a fost efectuat ca urmare a solictării Autorității pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului, către Direcția Generală de Îndrumare și Control Fiscal din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, pentru stabilirea obligațiilor fiscale ale SC Animafilm Sa, în vederea privătizării”, a mai precizat societatea. Adică, în prag de privatizarea, dar fără niciun ofertant concret, APAPS s-a grăbit să calculeze datoriile companiei, pe care binențeles că eventualul ofertant ar fi trebuit să le achite. Numai că ghinion, nici dracu nu s a prezentat la privatizare, iar compania a contestat aceste datorii în instanță pe motiv de exceptare de la plata impozitului pe clădiri. În fine la 18 ani de la tărășenia cu datoriile, acetea atârnă ca o piatră de moară la gâtul Animafilm.

Simbolul desenelor animate românești

Omulețul lui Gopo

Studioul Animafil este strâns legat de fondatorul său, Ion Popescu Gopo. Acesta a fost primul cineast român care, cu filmul său „Scurtă istorie”, a obținut Marele Premiu Palme d’Or la Festivalul Internațional al Filmului de la Cannes, in anul 1957. Gopo a fost cunoscut pentru Omulețul lui, figură emblematică a filmelor sale, dar și la fanteziile ficționare de lung metraj, precum }Pași spre lună”, „S-a furat o bombă”, „Harap Alb”, „Faust XX” și altele. La 1 iulie 1964, Gopo împreună cu Mihnea Gheorghiu și Marin Pârâianu au înființat Studioul Cinematografic Animafilm. creatorul Omulețului a fost ales în funcția de președinte al Asociației Cineaștilor din România până la dispariția sa in 1989. După moartea sa Animafilm a intrat într- un con de umbră, din care nu a reușit să iasă până astăzi.

Articolul precedentPrimăria Sectorului 1 sprijină medicii de familie. Primarul le-a dus echipamente de protecție și dezinfectanți
Articolul următorPSD, apel către guvern pentru resuscitarea economiei: „Trebuie să lase de-o parte orgoliile politice și să treacă la treabă”