Ludovic Orban

Înaintea ședinței de Guvern de astăzi, premierul Ludovic Orban a vorbit despre măsurile care vor fi luate în această perioadă, după ce a fost declarată stare de urgență. Mulți angajați din companii vor fi afectați, astfel că Orban a promis că sunt căutate soluții pentru a reduce impactul negativ. Totodată, premierul a vorbit și despre măsurile care trebuie luate pentru a face față numărului mare de români care vin în țară.

„Măsurile la care ne-am gândit sunt, pe de o parte, măsuri de a susţine financiar, de la buget, efortul de plată a ceea ce se numeşte somajul tehnic. Am ales această formulă dintr-un motiv foarte important. Foarte multe companii, care sunt afectate, sunt companii care funcţionau foarte bine, care îşi desfăşurau activitatea în bune condiții, cu profitabilitate, cu plata la timp a taxelor şi impozitelor, iar aceste companii sunt afectate de o conjunctură pe care o considerăm de moment.

Aceste companii, foarte multe dintre ele, odată ce trece vârful epidemiei și lucrurile încep să revină la normal, vor avea capacitatea de a relua activitatea în bune condiții și vor avea nevoie de angajații pe care i-au format în timp și care, practic, au făcut parte din echipa fiecărei companii. A nu-i susține pe această perioadă care, repet, este o perioadă care va fi limitată în timp, înseamnă a condamna companiile să piardă acești angajați, pentru că, odată ce se rup, practic, contractele de muncă, odată ce angajații sunt trecuți în șomaj, posibilitatea de refacere a structurii de angajați în fiecare campanie afectată va fi foarte mică.

Deci, capacitatea acestor companii de a reveni într-o activitate cât mai aproape de normal, pe măsură ce se normalizează situația și se reduc consecințele epidemiei, depinde în mare măsură de capacitatea de a ține aceşti angajați într-o formă de susținere, în care statul să fie implicat prin plata acestei forme, să-i spunem, de șomaj tehnic.

De asemenea, vom lua măsuri în ceea ce privește asigurarea capitalului de lucru. Aceste măsuri vizează nu neapărat companiile care sunt afectate, ci vizează toate companiile, pentru că noi trebuie să fim cu atenția, în egală măsură, asupra activităților economice care pot să continue în condiții normale și să asigurăm capitalul de lucru, să asigurăm resursele financiare necesare pentru a putea să susținem aceste companii.

În mod clar, va trebui să injectăm bani în economie, va trebui să creștem investițiile, să creștem alocările financiare pentru a susține un program amplu de investiții. Va trebui să luăm măsuri care să permită dezvoltarea companiilor în domenii în care există oportunități de dezvoltare pentru a putea să creeze, practic, răspuns potrivit la diversele cereri care există pe piața actuală.

Ştiți că domnul ministru al economiei deja este implicat într-o comunicare foarte apropiată cu companii care să poată să dezvolte capacitatea de a produce materiale, substanțe, echipamente, care sunt necesare în criza actuală și este păcat să nu folosim cererea de astăzi pentru a putea permite ca anumite companii românești să aibă capacitatea să producă cele necesare bunei funcționări a sistemului de luptă împotriva coronavirus.

Trebuie să vă mai spun că este absolut necesar ca, în perioada următoare, Ministerul de Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Transporturilor și toate celelalte ministere care sunt implicate în efort, să fie pregătite pentru o creștere a numărului de cetățeni români care revin în țară. Ați văzut cât este de mare numărul cetățenilor români care revin în țară.

Numai astăzi, în cursul dimineții, au intrat în România peste 3.500 de cetățeni români, care au revenit din diferite țări ale Europei. Aici va trebui să fiți foarte fermi în impunerea măsurilor pe care le-am decis. Oricine vine dintr-o zonă carantinată, cum este Italia sau diferite zone din alte țări europene, va trebui să intre în carantină, iar cine vine din ţările în care există peste 500 de cetățeni care au fost diagnosticați cu COVID-19 vor trebui să intre în izolare la domiciliu.

I-am cerut ministrului de interne să pregătească o reglementare, fie sub formă de ordonanță militară, fie sub formă de hotărâre de guvern, care să prevadă rolul clar, pe lângă rolul Poliției naționale, Jandarmeriei, Poliției locale, care trece în subordinea Poliției naționale, să reglementeze clar obligația de implicare a primăriilor din fiecare localitate în impunerea reglementărilor privitoare la izolarea la domiciliu.

De modul în care reușim să convingem românii care se află în izolare la domiciliu să respecte regulile de izolare la domiciliu și să nu transmită, în eventualitatea în care sunt purtători ai virusului, să nu transmită acest virus în comunitate, va depinde ținerea sub control a numărului de persoane care sunt contaminate, reducerea la maxim a acestui număr de persoane. Va trebui să prevedem atribuții clare.

De asemenea, cred că sistemul de sănătate trebuie să facă apel – sigur, cu susținerea echivalentă – și la medicii de familie. Medicii de familie cunosc foarte bine comunitățile locale, știu bine oamenii pe care îi au în grijă și trebuie susținuți în primul rând să aibă tot ceea ce este necesar, echipamente de protecție și alte lucruri necesare și, în același timp, trebuie susținuți pentru a se implica în activitatea de asigurare a serviciilor de sănătate și pentru persoanele care se află în izolare la domiciliu”, a declarat premierul.

Articolul precedentTăriceanu vine cu 10 măsuri care ar trebui luate de urgență
Articolul următorBarna Tánczos și pandemia. Senatorul a vrut să scape de o amendă pentru viteză motivând că este pozitiv la COVID-19