Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că soldații ruși luați prizonieri se pot întoarce acasă, dacă mamele lor vin după ei în Kiev, informează Digi24.
În acest context, reprezentanții Ministerului a publicat o listă cu numere de telefon și o adresă de e-mail prin care mamele pot lua legătura cu fiii lor ce au fost luați prizonieri de armata ucraineană.
Mamele sunt rugate să meargă în Polonia, apoi să intre în Ucraina printr-un punct de trecere a frontierei.
Zeci de soldați luați prizonieri au afirmat că nu știau că vor ataca Ucraina
„Veţi fi primite şi însoţite la Kiev, unde îi veţi putea lua pe fiii voştri. Spre deosebire de fasciştii lui Putin, noi, ucrainenii, nu ducem un război împotriva mamelor şi copiilor lor capturaţi”, a subliniat Ministerul Apărării ucrainean.
În ciuda cuvintelor de laudă la adresa armatei ruse, situația pe teren este cu totul diferită. După ce mai mulți soldați au fost luați prizonieri de ucraineni, aceștia au declarat că armata este demoralizată pentru că au fost păcăliți de generali, aceștia spunând că vor participa la exerciții militare, nu la un conflict direct cu Ucraina.
De asemenea, aceștia au mai precizat că de când au atacat Ucraina, nu au mai primit mâncare, apă și nici combustibil, situația fiind dramatică.
În ciuda acestor lucruri, armata ruseasă a continuat să bombardeze orașul Mariupol, oraș-port la Marea Azov. Potrivit oficialilor ucraineni, rușii au reușit să distrugă aproape complet un cartier unde locuiesc peste 100.000 de oameni. Viceprimarul orașului, Sergii Orlov, a anunțat că în urma atacurilor au murit sute de persoane.
„Forțele de ocupație inamice ale Federației Ruse au făcut totul pentru a bloca ieșirea civililor din orașul de jumătate de milion de locuitori. Nu putem număra câte victime sunt acolo, dar credem că cel puțin sute de oameni au murit. Nu putem intra să recuperăm cadavrele”, a declarat primarul.
Reamintim că Putin a decis să invadeze Ucraina pe 24 februarie, mobilizând în jurul țării peste 150.000 de soldați. De asemenea, 30.000 au fost trimiși în Belarus, de unde au invadat Kievul.