Alexei Mordașov
Alexei Mordașov. Sursa foto: Digi24

Cel mai bogat om din Rusia, Alexei Mordașov, a fost pus pe lista sancțiunilor UE. Mai mulți oligarhi ruși au fost sancționați de Bruxelles, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Alexei Mordașov deține o treime din cel mai mare operator de turism din Europa, Tui, fiind cel mai mare acționar unic al acestuia. Oligarhul rus poate cauza probleme operatorului de turism Tui, ale cărui acțiuni sunt listate la Londra, după ce UE l-a adăugat pe lista de sancțiuni. Afacerile sale în regiune vor fi reduse drastic, deși Alexei Mordașov nu a fost sancționat în Marea Britanie.

UE și-a exprimat diverse îngrijorări în legatură cu Mordașov. Oficialii UE spun că Rossia Bank, în care oligarhul rus are un interes financiar, este „banca personală” a înalților oficiali ruși care au beneficiat de anexarea Crimeei. UE consideră că afacerile media în care a investit oligarhul rus au contribuit la destabilizarea Ucrainei prin intermediul posturilor de televiziune proruse.

Alexei Mordașov este oligarhul rus care a făcut demersuri pentru menținerea agenției de turism Tui pe linia de plutire. El a investit sume importante atunci când turismul internațional s-a blocat, în timpul pandemiei.

Uniunea Europeană i-a adăugat luni pe purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin şi pe mai mulţi oligarhi pe lista neagră a personalităţilor sancţionate.

Cine se află pe lista neagră a UE

Pe listă se află oligarhi şi oameni de afaceri din domeniile petrolier, bancar şi financiar. De asemenea, figurează şi membri ai guvernului, militari de rang înalt şi „propagandişti care au contribuit la răspândirea propagandei antiucrainene”, a precizat UE într-un comunicat.

Igor Sechin, patronul companiei petroliere de stat ruseşti Rosneft, şi directorul general al gigantului energetic Transneft, Nikolai Tokarev, se află pe lista neagră a UE.
De asemenea, pe lista de sancţiuni se mai numără oligarhii Alişer Usmanov, Petr Aven şi Alexander Ponomarenko şi bancherul Mihail Fridman.

Măsurile restrictive luate de UE includ interdicţii de călătorie, îngheţarea activelor şi interdicţia de a pune fonduri la dispoziţia persoanelor incluse pe listă.

Universitate din Ucraina, bombardată de forţele ruse

Articolul precedentUniversitate din Ucraina, bombardată de forţele ruse
Articolul următorCopiii ruşi care au protestat împotriva războiului au fost duşi cu forţa la secţie