Sursa: Facebook

Iulian Dumitrescu, președintele PNL al Consiliului Județean (CJ) Prahova, este cel mai „proaspăt” inculpat într-un dosar instrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției.

Dumitrescu este acuzat oficial de dare de mită și fals în declarații, ieri anchetatorii dispunând plasarea acestuia sub control judiciar, pentru următoarele 60 de zile.

Președintele CJ Prahova nu este singurul inculpat, în cauză fiind cercetate și alte douăpersoane, rude cu acesta. Mai mult decât atât, DNA arată că „în dosar se mai efectuează cercetări și față de Vasile Anna-Maria, administrator public al județului Prahova și Președinte CA la Distribuție Energie Electrica România SA cu privire la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, în formă continuată, constând în esență în aceea că nu a menționat în 29 de declarații de avere 2 terenuri deținute de soțul său”.

Aseară, președintele CJ Prahova a avut un mesaj de transmis… pe Facebook. Scurt și la obiect – e nevinovat, dar demisionează din toate funcțiile politice:

Având în vedere existența dosarului în care D.N.A. mi-a adus acuzațiile prezentate public, am luat decizia să demisionez din toate funcţiile din partid, deoarece partidul nu are nicio legătură cu această speță.
Așa cum am mai afirmat, am pus la dispoziţia procurorilor toate informaţiile şi datele solicitate.
Colaborez cu instituţiile statului pentru a se lămuri cauza și a se afla adevărul faptic.
Conform legii, sunt în continuare beneficiarul prezumției de nevinovăție
”.

Ieri, DNA confirmase că se „efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și fals, săvârșite în perioada 2020 – prezent, de către funcționari publici în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu” și că „sunt efectuate percheziții domiciliare în 19 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Prahova, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale”.

Și, la câteva ore, s-au detaliat și acuzațiile. Astfel, despre cel de-al doilea inculpat, DNA precizează că este rudă cu Dumitrescu și este acuzat de complicitate la luare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în timp ce al treilea inculpat, afin al președintelui CJ Prahova, este cercetat pentru complicitate la luare de mită și fals în declarații.

Inculpatul Dumitrescu Iulian, cu ajutorul persoanei fizice de la pct. 3 ar fi pretins, în perioada noiembrie – decembrie 2022, unui om de afaceri achiziționarea în schimbul sumei de 47.500.000 lei a părților sociale deținute de persoana fizică de la pct. 3 la o societate comercială, valoare supraevaluată față de valoarea reală a acestora, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu ca președinte de Consiliu Județean (CJ) Prahova și ar fi primit până în data de 04.12.2023, cu ajutorul celor 2 complici, suma totală de 16.210.000 lei.

Una dintre societățile omului de afaceri ar fi avut la momentul pretinderii în derulare un contract cu CJ Prahova, iar ulterior achiziționării societății comerciale de la persoana fizică de la pct. 3 i s-ar mai fi atribuit un nou contract de lucrări cu beneficiar CJ Prahova.
Ulterior pretinderii, persoana fizică de la pct. 2 ar fi întocmit în fals un extras de cont în numele societății tranzacționate care cuprindea mențiuni nereale privind soldul inițial al contului, rulaje și operațiuni efectuate pe acest cont în perioada ianuarie – februarie 2023.

Tot ulterior pretinderii, persoana fizică de la pct. 3, în luna iunie 2023, pentru depunerea la organul fiscal a situațiilor financiare aferente anului 2022 ale societății tranzacționate ar fi dat o declarație necorespunzătoare adevărului.
Cei doi complici, deși nu ar mai fi avut în 2023 nicio calitate oficială în cadrul societății tranzacționate, ar fi continuat să gestioneze sume de bani din unele din conturilor bancare ale acesteia, din care o parte ar fi ajuns în final la Dumitrescu Iulian, sau după caz ar fi fost folosită în beneficiul acestuia.

Totodată, inculpatul Dumitrescu Iulian în declarațiile de avere din datele de 08.06.2021, 19.04.2022 și 15.06.2023, după caz:

ar fi menționat o valoare mai mică a dividendelor încasate de soția sa de la o societate comercială în care aceasta era asociat, nefiind declarată o suma totală de 122.400 lei; nu ar fi menționat împrumuturi primite direct de la persoana menționată la pct. 2 în cuantum total de 2.575.000 lei; nu ar fi menționat suma totală de 3.451.881,82 lei, 50.075 lire sterline și 24.000 euro cheltuită în beneficiul său și al membrilor familiei sale din conturile persoanei fizice menționată la pct. 2.

Sumele respective ar fi fost cheltuite preponderent pentru excursii în străinătate și bunuri de lux achiziționate din afara țării, liceu privat, cursuri tenis, chirie într-un complex rezidențial de lux etc.

În cauză procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare ale celor 3 inculpați, asupra unui bun imobil aparținând inculpatului Dumitrescu Iulian și asupra a 19 imobile aparținând celor 2 complici”, precizează DNA.

Articolul precedentJudecătoare de la Tribunalul Suceava, braț la braț cu interlopii, inculpată alături de ei
Articolul următorGuvernul României detaliază ce vrea Pfizer de la noi: 2,78 miliarde de lei și cheltuieli de judecată de 22.500 euro