Procurorii au trimis-o în judecata pe judecătoarea de la Tribunalul Suceava care a fost arestată în octombrie anul trecut pentru mai multe infracțiuni, inclusiv legate de droguri, în dosar fiind inculpați și doi bărbați cu probleme penale, pe care aceasta îi ajuta cu informații.

Pe numele său Ana Maria Chirilă, judecătoarea era acuzată la acel moment de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (2 fapte), favorizarea infractorului (2 fapte), luare de mită, complicitate la trafic de influență, deținere de droguri pentru consum în formă continuată (5 acte materiale) și punere la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată (3 acte materiale).

Acum, când rechizitoriul a fost trimis spre judecarea la Curtea de Apel Suceava, Chirilă este acuzată oficial de fapte comise începând cu anul 2021, dat fiind că, spun procurorii, până în 2023, „în mod repetat, a primit direct (…) mai multe foloase necuvenite (bijuterii, folosința gratuită a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de pază și protecție ș.a.)”. Și nu doar atât.

În perioada 11–14 noiembrie 2022, în baza prerogativelor specifice funcției de judecător pe care o exercita, a luat cunoștință de informații nepublice privind actele de urmărire penală și măsurile dispuse într-un dosar DIICOT– Serviciul teritorial Suceava (dosar aflat la urmărire penală), privind perchezițiile domiciliare ce urmau a fi efectuate (numărul mandatelor de percheziție solicitate de organele de urmărire penală, locațiile pentru care s-au solicitat autorizații, principalele persoane vizate de aceste măsuri). Potrivit rechizitoriului, inculpata – înainte de punerea în aplicare a mandatelor de percheziție – a pus aceste informații la dispoziția inculpatului de la punctul III și, prin intermediul acestuia, la dispoziția inculpatului de la punctul II.

În acest mod, informațiile au ajuns și la alte persoane interesate, urmărind, pe de o parte, obținerea unor foloase necuvenite, pentru alții, din valorificarea informațiilor, iar pe de altă parte, asigurarea unei protecții în fața legii pentru inculpatul de la punctul II prin ajutorul dat în vederea înlăturării probelor cu privire la care exista posibilitatea identificării și care ar fi fost apte a conduce la acuzarea acestuia. (…)

În fapt, în perioada aprilie–septembrie 2023, în calitate de judecător de drepturi și libertăți într-un dosar al DIICOT– Serviciul teritorial Suceava, a luat cunoștință de informații nepublice privind actele de urmărire penală efectuate, măsurile de supraveghere tehnică solicitate/autorizate, materialele rezultate din exploatarea mandatelor de supraveghere tehnică. Aceste informații, în mod direct și respectiv prin intermediul altor persoane, inculpata le-a pus la dispoziția a două persoane (între care și inculpatul de la punctul III) , ajungând astfel și la alte persoane interesate, urmărind în această modalitate, pe de o parte, obținerea de foloase necuvenite pentru altul, iar pe de altă parte îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a unei persoane. (…)

În fapt, potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit că, în perioada august – octombrie 2023, inculpata a deținut în locuința sa cantități droguri de mare risc în vederea consumului propriu, din care a consumat în mod repetat atât singură cât și împreună cu o altă persoană. (…)

În fapt, inculpata a pus la dispoziția unei persoane fizice o sumă de bani, comandându-i achiziționarea de droguri de mare risc, iar ulterior i-a oferit acesteia droguri de mare risc din cele achiziționate urmare a comenzii sale, consumând împreună cu acesta în locuința sa”, precizează procurorii.

Inculpatul la care anchetatorii fac referire la punctul II este acuzat doar de dare mită, anume că, „în scopul în scopul obținerii unor hotărâri judecătorești favorabile lui într-un dosar al Tribunalului Suceava-Secția penală în care a fost trimis în judecată – i-a dat magistratului care îl judeca pe fond (inculpata de la punctul I) în mod direct și prin intermediul altei persoane o serie bunuri și foloase necuvenite (bijuterii, folosința gratuită a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de pază și protecție ș.a.)”.

În ceea ce îl privește pe inculpatul de la punctul III, acesta va fi judecat pentru trei infracțiuni, două legate de droguri:

trafic de influență, „constând în aceea că a pretins de la o persoană suma de 30.000 de euro, bani pe care i-a și primit, în două tranșe, în perioada octombrie–noiembrie 2021, pentru a-și exercita influența asupra magistraților de la Curtea de Apel Suceava în vederea obținerii unei soluții de achitare pentru o persoană trimisă în judecată.

deținere de droguri pentru consum, constând în faptul că, în timp ce se afla în locuința inculpatei de la punctul I, a deținut pentru consum droguri de mare risc.

trafic de droguri de mare risc, în forma oferirii de droguri de mare risc, constând în aceea că, în timp ce se afla în locuința inculpatei de la punctul I, i-a oferit acesteia droguri de mare risc, consumând împreună”.

Articolul precedentȘedință de urgență în Guvern: România are nevoie de un avocat în procesul deschis de Pfizer
Articolul următorPreședintele CJ Prahova, sub control judiciar pentru luare de mită și fals în declarații