Siegfried Mureşan susține că prezenţa trupelor ruse în Belarus reprezintă o ameninţare pentru Europa

Europarlamentarul a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să reacționeze la agresiunile Rusiei.

Deputatul european Siegfried Mureșan a anunțat că prezența continuă a forțelor rusești în Belarus reprezintă o amenințare pentru întreaga Europă. De asemenea, Mureșan a a cerut liderilor europeni să ia măsurile necesare pentru a găsi o soluție diplomatică privind conflictul de la granițele Ucrainei.

”Într-o scrisoare pe care am semnat-o alături de alţi 76 de colegi din Parlamentul European, am transmis preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, şi preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, că prezenţa trupelor ruse în Belarus reprezintă o ameninţare pentru Ucraina, Polonia, Lituania, Letonia şi întreaga Europă”, a spus Mureşan, potrivit news.ro.

Reprezentanţi de rang înalt ai UE au fost trecuţi pe o listă neagră şi nu au acces în Rusia

Totodată, europarlamentarul a amintit că Uniunea Europeană va susține independența și suveranitatea tuturor țărilor din Parteneriatul Estic, în interiorul granițelor recunoscute internațional.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, Siegfried Mureșan a declarat că Ucraina trebuie susținută, reprezentând o prioritate pentru UE. Astfel, în Parlamentul European s-a discutat despre un sprijin financiar de 1,2 miliarde de euro oferit Ucrainei în cazul unei posibile invazii rusești.

În același sens, președintele PNL, Florin Cîțu, a vorbit miercuri, 2 februarie, despre modul în care România va reacționa în cazul unei invazii rusești, precizând că „nu este treaba Rusiei cum își face România apărarea.”

„Nu cred că este normal ca o altă ţară să-şi dea cu părerea despre ce face România şi cum se apără România, mai ales că este vorba de investiţii pentru apărarea suveranităţii şi integrităţii României”, a declarat Cîțu, la Senat.

Totodată, președintele Iohannis a declarat la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii că riscurile și amenințările la adresa securității regionale s-au amplificat, precizând că există tendințe de revenire la politica de forță.

De asemenea, șeful statului a mai precizat că actualul context din vecinătatea țării noastre dovedește că alocarea a 2 % din PIB pentru Armată a reprezentat o decizie bună.

Reamintim că Rusia a trimis forțe militare în Belarus pentru efectuarea exercițiilor comune „Allied Resolve 2022” ce vor avea loc în februarie.

Rusia continuă să transfere avioane de luptă în Belarus

Articolul precedentMinistrul Apărării: “Proiectele legilor Apărării sunt aproape gata”
Articolul următorCiolacu, despre plafonarea prețurilor la alimente: „Haideţi să mergem la cauză”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.