Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Franţa îşi propune să elimine materialele plastice de unică folosință, până în anul 2040.

Procesul se va face treptat, Președintele Emmanuel Macron numind interdicţia “o adevărată revoluție”.

Mai mult de o treime din fructele și legumele din Franța sunt vândute în ambalaje de plastic. În aceste condiţii, oficialii guvernamentali cred că interdicția va duce la eliminarea unui miliard de articole din plastic de unică folosință în fiecare an, precizează BBC, citat de Gândul.

Franța folosește o cantitate scandaloasă” de plastic de unică folosință

Într-un comunicat de presă, Ministerul Mediului a declarat că statul folosește o „cantitate scandaloasă” de plastic de unică folosință.

De asemenea, oficialii au adăugat că noua interdicție “vizează reducerea utilizării plasticului care este aruncat la gunoi și se stimulează înlocuirea acestuia cu alte ambalaje făcute din materiale reciclabile”.

În 2021, Franţa a interzis paiele, paharele și tacâmurile din plastic, precum și cutiile din polistiren pentru împachetarea alimentelor de la take-away

Începând cu 2022, restaurantele trebuie să reducă utilizarea sticlelor din plastic pentru servirea apei. În plus, revistele vor fi expediate fără ambalaj din plastic. De asemenea, restaurantele de tip fast-food nu vor mai putea oferi jucării din plastic gratuite, mai arată sursa citată.

Cu toate acestea, decizia guvernului a fost contestată, multiple companii exprimându-şi îngrijorarea cu privire la viteza cu care noile inderdicții sunt introduse.

Înlăturarea ambalajelor din plastic într-un termen atât de scurt nu permite testarea și introducerea în timp util a alternativelor și eliminarea stocurilor de ambalaje existente”, a declarat Philippe Binard, de la Asociația Europeană a Produselor Proaspete.

Spania: poluarea cu plastic reprezintă o reală pandemie

Începând cu 2023, şi Spania va introduce o interdicție privind vânzarea fructelor și legumelor în ambalaje din plastic.

”Bem plastic. Mâncăm plastic. Respirăm plastic”, avertizau reprezentanţii Greenpeace din Spania. Aceştia au comparat poluarea cu plastic cu o reală pandemie.

Articolul precedentGabriela Firea vrea din nou la Primaria Capitalei
Articolul următorComisia Europeană: Etichetarea centralelor nucleare și pe gaze naturale, drept „verzi”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time