Orban pleacă din PNL dacă PSD intră la guvernare

„Dacă această conducere nelegitimă, care practic a ocupat PNL și face de râs partidul, în fiecare zi, iar dacă această  conducere va face guvern cu PSD, drumurile noastre se despart”, a spus Orban.

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban a afirmat în această seară, la Digi 24, că este o chestiune de câteva săptămâni până se va decide dacă va pleca din PNL. Mai ales în contextul în care majoritatea celor din actuala conducere a BEX, considerată ilegală de Orban, este favorabilă unei înțelegeri cu social democrații. De altfel, Orban a precizat că intrarea PSD guvernare înseamnă plecarea lui Orban din PNL.

„România este o țară europeană, o țară democratică, în care practic trebuie să se respecte și legile scrise ale democrației. Propunerea pentru poziția de prim-ministru a unui general, a unui militar, care a trăit toată viața în haina militară și după reguli militare, nu este foarte potrivită și cu atât mai puțin potrivită este această nominalizare pentru un partid liberal. Democrațiile liberale se bazează pe dialog, pe negociere, pe armonizarea punctelor de vedere contrare, pe căutarea punctelor comune a deciziilor cele mai potrivite în societate. Iar acestea nu sunt trăsături specifice unui om care toată viața sa a fost obișnuit să dea ordine sau să le respecte”, a spus Orban, în privința nominalizării lui Nicolae Ciucă pentru funcția de premier desemnat.

Totodată, fostul președinte al PNL a subliniat că în momentul în care l-au nominalizat pe Ciucă, liberalii „și-au bătut joc și de Nicolae Ciucă. Să fim cinstiți”, a afirmat Orban, adăugând faptul că Ciucă a fost lăsat, de aproape două săptămâni să adune o majoritate parlamentară, „în condițiile în care mandatul său a fost complet lipsit de flexibilitate, acela de a forma un guvern minoritar, din PNL și UDMR”, dar mai ales în condițiile în care atât PSD, cât și USR au anunțat public că nu votează un guvern minoritar.

Testul rămânerii lui Orban în PNL este dat de Iohannis

De asemenea, Orban susține că majoritatea celor din actualul BEX al PNL, format „dintr-o sumă de persoane obediente care ascultă aproape orbește ordinele primite de la Cotroceni, sunt favorabili unei înțelegeri cu PSD.

„Dacă această conducere nelegitimă, care practic a ocupat PNL și face de râs partidul, în fiecare zi, iar dacă această  conducere va face guvern cu PSD, drumurile noastre se despart. Și dacă va exista o încercare de reface a coaliției și acest lucru trebuie discutat, căci nu este suficient de spus să vrem. Trebuie văzut în ce condiții cei de la USR vor accepta o refacere a negocierii”, a mai spus Orban.

De altfel, acesta a afirmat că este o chestiune de săptămâni până când se va decide cu privire la plecare sa și din rândul Partidului Național Liberal. Fostul șef al Camerei Deputaților și-a dat demisia din grupul parlamentar PNL, iar alți 13 parlamentari l-au urmat.

Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier desemnat

Articolul precedentNicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier desemnat
Articolul următorCsoma Botond, liderul grupului de deputați UDMR: „Va fi greu să mai avem o majoritate cu PNL”