Premierul interimar Florin Cîțu a afirmat, luni, în cadrul videoconferinței cu primarii din Asociația Municipiilor din România (condusă de edilul Clujului, Emil Boc) că va fi deblocată suma necesară pentru subvenția la căldură, în contextul în care ANRE a dat „undă verde” creșterii prețului la energia termică.
„Cred că în această săptămână vom aloca o parte din sume. De aceea aș vrea să discutăm câteva zone unde sunt sume cam mari. Am văzut la Timișoara, Iași, mai sunt câteva – două sau trei, unde mi se par sumele puțin mai mari. Aș vrea să agreem niște principii, pentru că facem această alocare de sume de la fondul de rezervă. O facem pentru a susține această subvenție la gigacalorie, nu pentru amenzi, plăți restante, pentru a susține o parte din subvenție, pentru a trece această iarnă”, a afirmat Florin Cîțu, în cadrul videoconferinței.
Potrivit acestuia există mai multe variante de lucru asupra modului în care se vor aloca sumele, însă vrea să meargă pe un singur principiu pentru a nu fi discuții ulterioare între UAT-uri cu privire la cum au fost împărțiți acești bani. „Vreau să fim clari dacă cădem asupra principiilor. După aceea o să fie lucrurile mult mai simple. Putem să discutăm cât să dăm pentru fiecare gospodărie, avem o sumă X, sunt nu știu câte Y familii care vor beneficia, împărțim suma la numărul de familii și atunci poate să fie echitabilă. Sunt mai multe variante. Aș vrea să agreăm principiile după care vom aloca aceste sume, ca să nu avem discuții că la un UAT se duc mai mulți bani decât la altul și profităm de situația pe care o avem acolo”, a mai spus Cîțu.
Potrivit unui comunicat al ANRE, privind aprobarea preţurilor energiei termice livrate operatorilor de transport şi distribuție a energiei termice şi a bonusului pentru sprijinirea producerii energiei electrice şi a energiei termice în cogenerare de înaltă eficiență, creșterea este de până la 96,29%, în cazul agentului termic livrat de SC Rulmenţi SA Bârlad, de la 158 lei/MWh la 310 lei/MWh.
La nivelul Capitalei creșterea este de 86,58%, de la 176,55 lei/MWh la 329,41 lei/MWh. Acesta nu este, însă, preţul final plătit de populaţie, ci reprezintă doar preţul la care centrala livrează agentul termic. La acest preț, se adaugă tarifele de transport şi distribuţie. Edilul general al Capitalei, Nicușor Dan a afirmat că municipalitatea plătește două treimi din prețul final, în timp ce bucureștenii achită o treime din factura la căldură și apa caldă.
Nicușor Dan: „PMB poate să mărească subvenția pe care o acordă”