Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat, în urmă cu puțină vreme, într-o conferință de presă „extraordinară” că a demarat procedura pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis, „pas cu pas” folosind sintagma pe care acesta a avut-o în campania electorală din 2014. Mai mult, liderul AUR, George Simion a precizat că referendumul trebuie să fie o dată cu alegerile anticipate. De altfel, Simion a subliniat că acum este momentul pentru anticipate, considerând că cele două nominalizări de premier, care nu au trecut, asta deși în privința Cabinetului Ciucă lucrurile nu sunt finalizate încă, sunt suficiente ca Iohannis să ceară dizolvarea Parlamentului, deci și organizarea alegerilor anticipate.
„Acum este momentul”
În opinia sa, acum este momentul pentru dizolvarea Parlamentului, deci și pentru organizarea alegerilor anticipate. „Au existat două nominalizări pentru funcția de prim-ministru (n.r. Dacian Cioloș, în 11 octombrie, respectiv Nicolae Ciucă, în 21 octombrie) care nu au întrunit o majoritate parlamentară (n.r. deși Cabinetul Ciucă se va prezenta abia miercuri în Parlament). Conform Constituției, pe care Klaus Iohannis, pe toată durata mandatului a călcat-o în picioare, trebuie să ajungem la alegeri anticipate, și pentru a economisi banii și nervii românilor, o dată cu alegerile anticipate, trebuie să mergem și la referendum pentru demiterea președintelui”, a mai spus George Simion.
Potrivit Art. 89 din Constituția României, invocată de reprezentantul AUR, „după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.
De altfel, George Simion a susținut că pasul pe care îl va face AUR în continuare este acela de a merge către români și de a-i ruga să semneze. „AUR va strânge semnături în fiecare localitate din țară, dar și în Diaspora. În ciuda faptului că președintele controlează o parte a sistemului, vom merge până la capăt și sperăm că celelelate partide parlamentare nu se vor lăsa intimidate și vor achiesa la acest demers pentru ca postul de la Palatul Cotroceni să devină cât mai repede vacant”, a mai spus Simion.
Potrivit Art. 95 din Constituția României, pentru suspendarea din funcție a președintelui României este nevoie de o treime din numărul deputaților și senatorilor, iar dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea acestuia.