Senatul şi Camera Deputaţilor se întrunesc în a doua sesiune parlamentară ordinară

Prioritățile acestei sesiuni sunt Legea consumatorului vulnerabil, desființarea SIIJ și proiectul „Fără penali în funcții publice”

Senatul și Camera Deputaților încep, astăzi, a doua sesiune parlamentară ordinară a anului. Convocarea celor două Camere ale Parlamentului a fost făcută în temeiul prevederilor art. 66 alin. (1) şi (3) din Constituţia României, precum şi ale art. 83 din Regulamentul Senatului, respectiv ale art. 34 lit. a) din Regulamentul Camerei de preşedinţii acestor foruri legislative Anca Dragu şi Ludovic Orban. Prioritățile acestei sesiuni sunt Legea consumatorului vulnerabil, desființarea SIIJ și proiectul „Fără penali în funcții publice”, inițiat de USR PLUS și pus pe lista de priorități de către PSD.

Astfel, de la ora 13,00, sunt programate şedinţe ale Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei, iar de la ora 16,00 vor avea loc şedinţele de plen. Potrivit programului, în prima şedinţă la Senat se alege noua componenţă a Biroului permanent – vicepreşedinţii, secretarii, chestorii, precum și aprobarea programului de lucru pentru această săptămână.

Care sunt prioritățile parlamentarilor

Printre prioritățile declarate pentru această sesiune parlamentară se numără Legea consumatorului vulnerabil, aflată la Camera Deputaților – for decizional, care  o lege extrem de importantă în contextul exploziei prețului la energie și care afectează aproximativ 5 milioane de persoane, dar și proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, aflat la Senat.

„Priorităţile sunt în linie cu programul de guvernare, în colaborare cu Guvernul şi avem o serie de iniţiative legislative care trebuie finalizate în perioada imediat următoare”, a declarat, săptămâna trecută, preşedintele Senatului, Anca Dragu, citată de Agerpres. De asemenea, PSD cere ca prioritate zero la Senat – camera decizională – să fie proiectul de lege „Fără penali în funcţii publice”, proiect iniţiat de USR PLUS în legislatura anterioară, şi a anunţat că susţine dezbaterea şi adoptarea de urgenţă a legii consumatorului vulnerabil la Camera Deputaţilor, proiect considerat prioritar și pentru șeful Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Tot în cadrul acestei sesiuni parlamentare, PSD vrea să depună moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu, dar doar după ce are garanția obținerii celor 234 de voturi necesare ca aceasta să treacă, opoziția având în acest moement doar 204 voturi. Mai mult, chiar și cei de la AUR au anunțat că susțin moțiunea social democraților și sunt deschiși la negocieri cu parlamentarii partidelor de coaliție.

Totodată, miercuri, de la ora 17,30 este programată o şedinţă comună a Parlamentului la care este invitat preşedintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu.

Ciolacu, despre Cîțu: „Totul pentru Congrese, nimic pentru români!”

Articolul precedentStadionul Ilie Oană din Ploiești, vaca de muls a băieților deștepți
Articolul următorNoile reguli privind începerea anului școlar