Scandalul deșeurilor din județul Hunedoara continuă. Hotărâri schimbate dintr-o clipă în alta, sancțiuni financiare uriașe și totul din cauza nepăsării lui Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara. Iar nepăsarea a dus la amenințări iminente la adresa mediului și a sănătății hunedorenilor.
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Hunedoara a autorizat funcționarea a două depozite temporare de deșeuri municipale, la Petroșani și Deva. Autorizarea s-a făcut după angajamente ferme, scrise, din partea Consiliului Județean Hunedoara și a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor (ADI-SIGD) Hunedoara.
Angajamente potrivit cărora CJ Hunedoara (în calitate de titular al Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor) și ADI-SIGD (în calitate de reprezentant al tuturor administrațiilor locale din județ, de pe raza cărora s-au colectat deșeurile) se obligau să asigure transferul deșeurilor municipale de la Petroșani și Deva imediat după punerea în funcțiune a Centrului de Management Integral al Deșeurilor (CMID) Bârcea Mare.
Interesant este că operarea CMID Bârcea Mare a început în luna iulie 2017. Adică, în urmă cu…PATRU ani.
Din păcate, CJ Hunedoara nu și-a respectat angajamentele și peste 82.000 de tone de deseuri municipale sunt stocată în continuare în depozitul temporar. Chiar dacă termenul autorizat a expirat de mult, CJ Hunedoara și ADI-SGID nu au luat nicio măsură pentru respectarea angajamentelor scrise.
Deșeurile “uitate”
Depozitul temporar ar fi trebuit închis la finalul anului 2019. Așa cum prevedea Hotărârea nr. 13 din 20 decembrie 2016 a Adunării Generale a ADI-SGID. Dar obligațiile asumate nu au însemnat nimic pentru politicienii hunedoreni.
Garda Națională de Mediu a dispus, ca în solidar, de la data expirării termenului (finele anului 2019), CJ Hunedoara și ADI-SIGD sunt obligate ca – până la finalizarea transferului celor 82.000 de tone de deșeuri de la Deva la CMID Bârcea Mare – să asigure mijloacele necesare pentru prevenirea și/sau stingerea focarelor, în caz de autoaprindere a biogazului de depozit. Biogazul este rezultat din degradarea celor aproximativ 82.000 de tone de deșeuri care nu au fost transferate la timp.
APM Hunedoara notificat administrația județeană și ADI-SGID, în luna aprilie 2021. Documentul vorbea despre faptul că a fost identificată existența unei amenințări iminente cu un prejudiciu asupra mediului în contextul degradării celor cca 82.000 de tone de deșeuri menajere, stocate temporar la Deva, peste termenul autorizat.
Toate acestea în condițiile în care nu există nici motive întemeiate și nici situații de forță majoră care să împiedice ADI – SGID, așa cum s-a angajat în decembrie 2016, să transfere întreaga cantitate de deșeuri de la Deva la Bârcea Mare. Așa cum, de asemenea, nu există nici motive întemeiate și nici situații de forță majoră care să împiedice CJ Hunedoara să asigure managementul integrat al întregii cantități de deșeuri stocate temporar la Deva, așa cum a făcut cu cele stocate temporar la Petroșani.
CJ Hunedoara și ADI-SGID au reacționat la măsurile impuse de APM Hunedoara prin acțiuni în instanță
În 9 iulie a.c., Tribunalul Hunedoara a respins (dosar 1528/97/2021) cererea ADI-SGID de suspendare a executării măsurilor explicit trasate de APM Hunedoara. Așadar, CJ Hunedoara și ADI-SGID sunt responsabile pentru luarea măsurilor preventive față de riscul producerii unui prejudiciu asupra mediului ca urmare a degradării deșeurilor stocate temporar, peste termenul autorizat, la Deva.Europa a dat bani județului Hunedoara tocmai pentru a gestiona eficient deșeurile menajere, pentru a nu polua mediul înconjurător, pentru a nu afecta indicatorii de calitate a apei. În acest moment, există și riscul ca județul Hunedoara să fie obligat să returneze integral sumele uriașe primite tocmai pentru punerea în operă a Sistemului Integral de Gestionare a Deșeurilor.
Citește și
Bomba ecologică de pe strada Orizontului din Deva, „conservată” de șefii CJ Hunedoara pentru prosperitatea afacerilor Supercom-ului lui Ciuclea