Nistor, Ciuclea și Stoian. O poză cât o mie de articole - Foto Facebook-
Nistor, Ciuclea și Stoian. O poză cât o mie de articole - Foto Facebook-

Pandemia de Covid-19 a amânat monitorizarea de către Comisia Europeană a închiderii platformei temporare de stocare a deșeurilor de pe strada Orizontului din Deva, o bombă ecologică formată din 85.000 de tone de gunoaie aflate în descompunere într-un oraș de 70.000 de locuitori. Eliminarea acestei gropi de gunoi a fost una din condițiile obținerii finanțării de 55 milioane euro primite de Consiliul Județean (CJ) Hunedoara pentru Proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor.

Pentru neîndeplinirea acestei condiții, autoritățile de la Bruxelles ar putea obliga CJ Hunedoara să returneze cele 55 milioane de euro. Ultima vizită la Deva a reprezentanților de la Comisia Europeană a avut loc în februarie 2019. Atunci, li s-a explicat că închiderea gropii de gunoi din Deva e în derulare. În 2020, vizita de monitorizare nu a avut loc din cauza pandemiei, dar odată cu relaxarea restricțiilor se anunță reluarea monitorizării.

Criza a fost creată printr-o decizie a CJ Hunedoara care avantajează firma Supercom SA București, a fostului senator PSD Ilie Ciuclea, care administrează depozitul ecologic Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Bârcea Mare. Un prim contract cu Supercom a fost încheiat în aprilie 2017, pentru 12 luni. În acea perioadă, exista o hotărâre a CJ Hunedoara care prevedea depozitarea gratuită la Bârcea Mare a deșeurilor stocate temporar la Deva. După un an, perioadă în care Supercom a acceptat depozitarea gratuită a deșeurilor „istorice”, șefii CJ Hunedoara și-au revocat propria hotărâre.

De ce? E simplu! Era momentul încheierii noului contract cu Supercom, pentru o perioadă de 10 ani și odată cu semnarea contractului, firma lui Ciuclea a pus condiția ca depozitarea deșeurilor „istorice” de la Deva să se facă pe bani.

În Autorizația de Mediu e prevăzută obligația depozitării la Bârcea Mare a deșeurilor de la platformele din Deva și Petroșani

Groapa temporară de gunoi de pe strada Orizontului din Deva a apărut în perioada în care CJ Hunedoara implementa Proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), în baza unei finanțări UE de 55 milioane euro obținute în exercițiul financiar 2007-2013. În cadrul proiectului, au fost închise cele nouă vechi gropi de gunoi din județ și până la finalizarea noului depozit ecologic CMID Bârcea Mare autoritățile hunedorene au luat decizia ca deșeurile menajere să fie depozitate la două platforme temporare, la Deva și Petroșani.

După deschiderea depozitului Bârcea Mare, deșeurile stocate temporar urmau să fie duse la noul depozit. Depozitarea celor aproximativ 130.000 de tone de deșeuri „istorice” de la platforma de pe strada Orizontului trebuia să se facă gratuit, costurile transportului fiind suportate de Primăria Deva.

Obligația CJ Hunedoara de a prelua gratuit deșeurile „istorice” de la platformele de la Deva și Petroșani pentru a fi depozitate la CMID Bârcea Mare este inclusă în Autorizația Integrată de Mediu nr 2/2017, al cărui titular e CJ Hunedoara: „În primul an de funcționare cantitățile anuale de deșeuri intrate în depozit vor fi mai mari decât media anuală estimată, deoarece imediat după intrarea în funcțiune vor fi preluate cantitățile de deșeuri municipale stocate temporar la cele două facilități de stocare temporară de la Deva și Petroșani, conform angajamentelor asumate de către CJ Hunedoara prin adresele nr 15.819/23.11.2016, nr 16.451/07.12.2016, nr 17.323/23.12.2016”, se spune în autorizația emisă de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Hunedoara.

Supercom a intrat în afacerile cu gunoaie din Hunedoara prin negociere directă

CJ Hunedoara a organizat o licitație pentru desemnarea operatorului care să administreze depozitul Bârcea Mare, dar procedura a eșuat și, în criză de timp, sub presiunea punerii în funcțiune a sistemului de gestionare a deșeurilor, președintele CJ de la vremea aceea, Mircea Bobora, a hotărât să încheie cu un operator de salubritate un contract pentru o perioadă determinată.

Pe 7 aprilie a fost aprobată Hotărârea nr 66/2017 care aproba încheierea unui contract cu un operator de salubritate pentru administrarea CMID Bârcea Mare timp de 12 luni, „având în vedere necesitatea adoptării de urgență a unor măsuri pentru începerea activității de depozitare a deșeurilor nepericuloase la CMID Bârcea Mare”. Desemnarea operatorului urma să se facă prin „negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare”.

Probabil că „negocierea” era deja rezolvată, pentru că în câteva zile a și fost încheiat contractul. Pe 26 aprilie era depusă la registratura CJ adresa nr 5.643/26.04.2017 a Supercom cu privire la această colaborare, iar după două zile a fost aprobată Hotărârea CJ nr 92/28.04.2017, prin care a fost aprobată încheierea contractului de servicii nr 5.323/2017 între CJ Hunedoara și Supercom SA București pentru administrarea CMID Bârcea Mare.

CJ Hunedoara a adoptat mai multe hotărâri referitoare la depozitarea gratuită la Bârcea Mare a deșeurilor „istorice” de la Deva

Prin Hotărârea nr 193 a CJ Hunedoara din 30.08.2017 era prevăzută depozitarea gratuită a deșeurilor de la Deva la CMID Bârcea Mare

Autorizația Integrată de Mediu a fost emisă pe data de 15 mai 2017. După trei luni, CJ Hunedoara a aprobat Hotărârea nr 193/30.08.2017, prin care era prevăzută depozitarea gratuită a deșeurilor „istorice” de la Deva, costurile transportului fiind suportate de primărie, prin Salubritate SA Deva.

„Se aprobă transferul cantității de 57.000 tone de deșeuri suplimentar față de aprobarea anterioară dată de CJ Hunedoara prin Hotărârea nr 146/2016, reprezentând un total de 70.000 tone preluate fără costuri/tarif de depozitare de la UAT-urile din județul Hunedoara, de pe platforma de stocare temporară a deșeurilor din municipiul Deva, aflată în proprietatea operatorului Salubritate SA Deva, strada Orizontului la CMID Bârcea Mare. Transportul deșeurilor la CMID se va realiza de către operatorul platformei de stocare teporară a deșeurilor, Salubritate SA Deva”, se spunea în hotărârea CJ Hunedoara.

Anterior, pe 27 iulie 2016, CJ Hunedoara aprobase Hotărârea nr 146/2016, prin care cantitatea de deșeuri „istorice” depozitate gratuit la Bârcea Mare era suplimentată cu 13.000 de tone față de cantitățile prevăzute anterior. Prin aceste hotărâri era pusă în practică condiția de închidere a platformei temporare de la Deva, prevăzută în Autorizația de Mediu și contractul de finanțare.

Surpriză! După trei luni, fostul președinte al CJ, Mircea Bobora, și-a revocat propria decizie

CJ Hunedoara și-a revocat hotărârile referitoare la depozitarea gratuită a deșeurilor istorice la Bârcea Mare cu 4 zile înainte de semnarea contractului cu Supecomul SA

La un an de la aprobarea Hotărârii 193/2017, pe 14 decembrie 2018, președintele de atunci al CJ Hunedoara, Mircea Bobora, a anulat Hotărârile 146/2016 și 193/2017, referitoare la depozitarea gratuită, prin aprobarea Hotărârii nr 310/2018, prin care a fost aprobat Planul de Investiții pentru 2019.

„Se revocă hotărârea nr 146/2016 privind aprobarea unor măsuri de gestionare a deșeurilor în județul Hunedoara și Hotărârea nr 193/2017 privind aprobarea unor măsuri de gestionare a deșeurilor aparținând unor UAT-uri din județul Hunedoara”, se spune la art 2, aliniatul (1), al Hotărârii nr 310/2018. Era eliminată astfel condiția de depozitare gratuită la Bârcea Mare a deșeurilor de la platforma de la Deva.

„Coincidență”?! Hotărârile CJ au fost revocate cu 4 zile înaintea semnării unui nou contract cu Supercom pentru 10 ani

Revocarea celor două hotărâri avea loc cu patru zile înaintea semnării noului contract între CJ Hunedoara și Supercom SA pentru administrarea CMID de la Bârcea Mare pentru o perioadă de 10 ani și avea ca efect scutirea firmei lui Ilie Ciuclea de obligația de a prelua gratuit deșeurile „istorice” de la Deva.

După ce în perioada aprilie 2017 – decembrie 2018 Supercom a acceptat să preia gratuit deșeurile de pe platformele temporare de la Petroșani și Deva, datorită hotărârilor CJ menționate anterior, odată cu încheierea noului contract, nr 20.110/18.12.2018, Supercom SA a pus condiția să nu mai fie obligat la preluarea gratuită a acelor deșeuri, iar șefii CJ Hunedoara s-au supus, revocându-și propriile hotărâri.

Miza anulării depozitării gratuite, aproximativ 7 milioane de lei

În perioada primului contract, din mai 2017 până în decembrie 2018, au fost depozitate la CMID Bârcea Mare deșeurile de la Petroșani și 45.000 de tone din cele 130.000 de tone de la platforma de la Deva. „Acceptarea deșeurilor stocate temporar pe platformele Deva și Petroșani, în primul an de la începerea operării la CMID, conform condițiilor în care a fost emisă AIM 2/2017, este realizată în totalitate pentru deșeurile stocate temporar în Petroșani și parțial pentru deșeurile stocate temporar în Deva, adică 45.685 tone din 129.949 tone”, se spune în adresa nr 4.166/RP/20.05.2021 a APM Hunedoara.

Dar odată cu încheierea noului contract, din decembrie 2018, Supercom a refuzat să mai primească deșeurile gratuit. Firma lui Ilie Ciuclea a solicitat ca pentru depozitarea deșeurilor de la platforma de la Deva să fie plătită taxa pentru economia circulară, de 30 lei/tonă în 2019 și care de la 1 ianuarie 2020 a devenit de 80 lei/tonă. Pentru cele 85.000 de tone, ar trebui plătite 7 milioane de lei.

Sigur, depozitarea deșeurilor „istorice” la CMID se putea face și contra-cost, dar pentru primăria unui oraș cu 70.000 de locuitori nu e simplu să găsească peste noapte cele șapte milioane de lei, în condițiile în care și transportul deșeurilor de la Deva la Bârcea Mare costa destul de mult.

În 2020, primul avertisment al APM Hunedoara către Supercom cu privire la suspendarea Autorizației de Mediu nr 2/2017

Platforma de stocare temporară a deșeurilor de pe strada Orizontului

„Jongleriile” cu hotărârile CJ Hunedoara nu pot avea efecte în legislația de protecția mediului. Din momentul semnării contractului, Supercom trebuia să respecte prevederile din Autorizația Integrată de Mediu nr 2/15.07.2017, emisă de APM Hunedoara pentru administrarea CMID Bârcea Mare, în care este prevăzută și preluarea deșeurilor de la platforma din Deva. Anul trecut, APM Hunedoara a lansat un avertisment, prin adresa nr 4.366/21.05.2020 notificându-l pe patronul Supercom SA, Ilie Ciuclea să facă dovada acceptării deșeurilor de la platforma din Deva, în caz contrar urmând să-i fie suspendată autorizația. 

„În termen de 60 de zile de la data încetării stării de alertă (Supercom SA – n red) să facă dovada respectării condițiilor din AIM referitoare la acceptul transferului deșeurilor stocate temporar în Deva, prin depunerea contractului încheiat cu operatorul transportator angajat de Primăria Deva, deținătorul deșeurilor stocate temporar pe facilitatea din Deva, str. Orizontului. În cazul nedepunerii documentelor solicitate în termenul legal, Autorizația Integrată de Mediu 2/2017 va fi suspendată conform art 17 din OUG 195/2005 privind protecția mediului”, se spunea în notificarea APM Hunedoara.

Nu a fost suspendată Autorizația de Mediu pentru că nu poate fi dispusă o astfel de măsură în timpul „stării de alertă”, care s-a prelungit până acum. Afacerea Supercom în Hunedoara a fost salvată de pandemia de Covid-19.

Șefii CJ Hunedoara, somați să comunice schimbările intervenite în administrarea sistemului de gestionare a deșeurilor

La începutul lunii mai 2021, situația a devenit mai presantă. Simplul fapt că CJ Hunedoara a emis o hotărâre prin care a anulat obligația depozitării gratuite a  deșeurilor la Bârcea Mare nu putea modifica pasajul din Autorizația de Mediu nr 2/2017, în care se precizează că „vor fi preluate cantitățile de deșeuri municipale stocate temporar la cele două facilități de stocare temporară de la Deva și Petroșani, conform angajamentelor asumate de către CJ Hunedoara prin adresele nr 15.819/23.11.2016, nr 16.451/07.12.2016, nr 17.323/23.12.2016”.

Citește și De ZIUA MEDIULUI, dezastrul ecologic din sectorul 1 continuă – GALERIE FOTO 5 iunie 2021 –

Recent, APM Hunedoara a transmis o nouă adresă, prin care atrage atenția că CJ Hunedoara, care este titularul Autorizației de Mediu, trebuie să comunice ce schimbări au intervenit în privința depozitării deșeurilor de la Deva: „Documentele prezentate de titularul SMID (CJ Hunedoara – n red), înscrise în AIM, au produs efecte și asupra actelor de reglementare emise pentru amenajarea și operarea pe cele 2 platforme temporare Deva si Petroșani, care în lipsa angajamentelor titularului SMID și ADI Deșeuri, privind acceptul la transferul la depozitul CMID, nu ar fi fost autorizate.

De asemenea, titularul SMID fiind si titularul ințial al AIM 2/2017, nu a notificat APM Hunedoara, referitor la modificarea condițiilor, privind acceptul la transfer al deșeurilor stocate temporar in Deva, peste termenul autorizat. Potrivit art.21, alin.4 din OUG 195/2005, privind protecția mediului, răspunderea pentru corectitudinea informațiilor puse la dispoziția APM Hunedoara la emiterea acestor acte de reglementare, revine titularului SMID, CJ Hunedoara”, se spune în adresa nr 3.992/12.05.2021 a APM Hunedoara.

Președintele CJ, Laurențiu Nistor se plânge că Supercom n-a încasat nimic pentru primele 45.000 de tone, deși atunci depozitarea era gratuită

Presedintele CJ Hunedoara Laurentiu Nistor Foto Facebook

 „Ziarul de Investigații” a solicitat și președintelui CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, un punct de vedere cu privire la situația la care s-a ajuns. Un detaliu interesant din adresa nr 18/IP/14.05.2021 este că președintele CJ Hunedoara lăcrimează pe reverul sacoului lui Ilie Ciuclea, pentru că Supercom SA nu a încasat nici un leu la preluarea primelor cantități de deșeuri „istorice” de la Deva: „Pentru deșeurile provenite de pe platforma de stocare temporară din Municipiul Petroșani au fost achitate tarifele de operare la CMID. Pentru deșeurile provenite de pe platforma de stocare temporară din Municipiul Deva și transferate la CMID Bârcea Mare, aproximativ 45.689 tone, nu au fost achitate tarifele de operare”, se spune în adresa semnată de Laurențiu Nistor.

Oare nu știe președintele CJ că scutirea de costuri de depozitare din 2017 și 2018 fusesese aprobată chiar de CJ Hunedoara pe care astăzi îl conduce?

Găselnița ridicolă a președintelui CJ, Laurențiu Nistor: renunțarea la transferarea deșeurilor istorice a fost cerută de CNSC!

Cu privire la faptul că din contractul de administrare a CMID Bârcea Mare de către Supercom a fost eliminată obligația de preluare a deșeurilor de la platforma temporară din Deva, președintele CJ Hunedoara dă vina pe Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), care ar fi cerut eliminarea prevederii referitoare la depozitarea deșeurilor de la Deva la CMID Bârcea Mare: „Prin Decizia 311/C7/2988/81, din 09.02.2017, CNSC a solicitat Consiliului Județean Hunedoara obligația de eliminare din conținutul documentației de atribuire a preluării gratuite în CMID a cantității de 70.000 tone. Prin urmare, în cadrul contractului de operare a CMID, nu s-a impus obligativitatea preluării cantității de deșeuri de la platforme temporare”, se spune în adresa nr 18/IP/14.05.2021 semnată de președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Explicația președintelui CJ Hunedoara e lipsită de argumentație juridică, pentru că Decizia CNSC nr 311/C7/2988/81/09.02.2017 a fost adoptată în contextul în care la vremea aceea era organizată o licitație pentru desemnarea unui operator pentru depozitul Bârcea Mare. Una din firmele prezentate la licitație, Retim Ecologic Service Timișoara, a cerut modificarea documentației de atribuire și CNSC a dispus eliminarea pasajului referitor la depozitarea la Bârcea Mare a 70.000 de tone de deșeuri de la platforma temporară din Deva.

Însă, ulterior, licitația a fost anulată și a devenit inoperabilă și Decizia nr 311/C7/2988/81 a CNSC, care avea valoare juridică numai în contextul licitației. De altfel, ulterior CJ Hunedoara a recurs la procedura de „negociere fără publicare unui anunț prealabil” pentru încheierea primului contract, pe 12 luni, cu Supercom SA. Ar mai fi și un alt argument „livrat” tot de CJ Hunedoara. Decizia CNSC a fost emisă pe 9 februarie 2017, iar pe 30 august 2017 CJ Hunedoara adoptat Hotărârea 193/2017 prin care se prevedea depozitarea gratuită la Bârcea Mare a 70.000 de tone de deșeuri de la platforma de la Deva.

Cu atât mai puțin se putea ca o decizie a CNSC să poată modifica prevederile Autorizației Integrate de Mediu nr 2/2007, care obligă CJ Hunedoara și implicit, obligă și Supercom-ul lui Ciuclea, care își  desfășoară activitatea în baza acestei Autorizații de Mediu, să depoziteze la CMID Bârcea Mare deșeurile de la bomba ecologică de pe strada Orizontului din Deva.

Hunedorenii, puși să plătească taxe de salubritate „cu repetiție”, pentru depozitarea la Deva și re-depozitarea la Bârcea Mare

Concluzia este destul de tristă. Șefii CJ Hunedoara fac tot ce le stă în putință pentru a demonstra că Supercom SA ar trebui să încaseze bani pentru preluarea la depozitul Bârcea Mare a deșeurilor stocate temporar la Deva, fără ca acestor „șefi” să le pese că legea spune cu totul altceva și că acei bani ar trebui plătiți de hunedorenii care i-au ales. Fiecare locuitor al Devei ar trebui să plătească firmei Supercom câte 100 de lei pentru ca firma lui Ciuclea să accepte deșeurile stocate temporar pe strada Orizontului.

De fapt, hunedorenii sunt puși să plătească de două ori taxa de salubritate pentru aceleași gunoaie, pentru că au plătit o dată taxă de salubritate atunci când deșeurile au fost colectate din localitățile județului și au fost depozitate la platforma de pe strada Orizontului, iar acum ar trebui să mai plătească alți bani, vreo 7 milioane, pentru ca aceleași deșeuri să fie re-depozitate la Bârcea Mare!

VIATicu CIOBOTARU
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentPrimarul Sectorului 5, viral pe rețelele de socializare
Articolul următorRafila pare optimist în privința pandemiei