sursă foto: DNA

Cinci persoane sunt oficial inculpate într-un dosar de trafic de influență și cumpărare de influență iar procurorii anticorupție au anunțat că în cauză se fac cercetări și față de alte persoane, în legătură cu aranjamentele pentru funcții din Ministerul Transporturilor.

Ieri, procurorii au propus pentru arestare primii cinci inculpați, în spatele propunerii fiind inclusiv stenograme, publicate ieri de G4Media.

Pe scurt, din stenograme rezultă că senatorul George Stângă și președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, ambii PNL, au fost înregistrați de procurorii DNA chiar în biroul ministrului Transporturilor în timp ce îi cereau acestuia să îi păstreze în funcție pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați.

Potrivit sursei citate, cei doi au încercat să intervină pe lângă Cătălin Drulă la rugămintea liderului PNL Constanța, Bogdan Huțucă, dar și pentru ca senatorul Stângă să demonstreze că are influență politică și pentru ca să câștige astfel conducerea PNL Galați:

Stângă George-Cătălin: Domnule ministru, fac ce vrei tu! Ajută-mă cu ăsta 4 luni. Ține-mi-i patru luni și după aia îți promit că nu mai vin pe la tine pentru ei. Faci tu ce consideri.
Drulă Cătălin: Te referi la APDM și la AFDJ?
Stângă George-Cătălin: Da.
Drulă Cătălin: Păi…., ți-am spus că soluția pentru mine este să le prelungesc mandatele, da nu e patru luni, este două luni prelungirea…
”.

În plus, din stenogramele făcute publice de G4Media, rezultă că ministrul USR PLUS al Transporturilor nu era tocmai un om „de înțeles”, considerându-se că „este o problemă cu acest om care e un câine” pentru care trebuie „găsită o soluție”.

Ulterior apariției materialului, ministrul Drulă a declarat pentru G4Media că le-a transmis reprezentanților partidelor politice că „numirile în mandatul meu se fac exclusiv conform legii și pe criterii de profesionalism”.

Între timp, instanța a admis în parte propunerea Direcției Naționale Anticorupție Constanţa, în sensul că a respins „ca neîntemeiată, propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor Manole Daniel, Ogrinji Petru şi Antohi Critian”, față de care a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu până pe 29 iulie. „Admite propunerea de luare a măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpaţii Iorga Valeriu şi Macovei Ion. Ia faţă de inculpaţii Iorga Valeriu şi Macovei Ion măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, cu începere de la 30.06.2021 până la 29.07.2021”.

Ieri, procurorii DNA arătau că cei cinci au fost reținuți pentru 24 de ore, Daniel Manole – director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare din cadrul Ministerului Transporturilor, fiind acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, luare de mită, în timp ce restul inculpaților fiind cercetați pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență și spălare a banilor.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, împreună cu ceilalți inculpați ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislație primare în materie, de către instituția pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).

Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că ARSVOM este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală.

De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia. Pentru contribuția sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de ARSVOM către societatea care a livrat navele. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, se arată în comunicatul DNA.

Articolul precedentAtenționare de vreme rea! RAJA S.A. a activat, din nou, Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă
Articolul următorPSD se revoltă, după ce Cîțu a spus că românii sunt mai fericiți