Tanczos Barna arată cu degetul spre Ministerul Sănătății și cel al Economiei

Legea anti-plastic, ce ar trebui să intre în vigoare peste două zile, încă nu este gata

Ministrul Mediului, Tanczos Barna este nemulțumit de faptul că normativele de aplicare a Directivei UE cu privire la interzicerea unor produse din plastic nu sunt încă gata, deși România a avut la dispoziție doi abi de zile pentru transpunerea acestora, mai ales în contextul în care legea intră în vigoare de pe 3 iulie, relatează Agerpres, citat de HotNews.

„Teoretic în câteva zile ar fi trebuit să avem în vigoare acest act normativ. Nu suntem în stadiul în care am putea să aprobăm varianta finală, dar înţeleg de la colegi că au avut loc multe discuţii, cel puţin interinstituţionale şi chiar dacă unele dintre feedback-uri au lipsit din partea colegilor de la diverse ministere, trebuie să mergem înainte şi să definitivăm textul de act normativ”, a spus ministrul, în cadrul unei conferinșe de presă, citat de Agerpres.

Perioada de tranziție

Ministrul a precizat că problema cea mai importantă este perioada de tranziţie şi se lucrează la un act normativ prin care, începând din această vară, cel puţin la festivaluri, să fie interzise produsele din Directivă.

„Ca o primă concluzie, după ce săptămâna trecută, acum două săptămâni, am avut mai multe discuţii cu colegii mei, cred că problema cea mai complexă care trebuie rezolvată este perioada de tranziţie. Trebuie să vedem cum reuşim să legăm această perioadă în care totul este permis cu perioada în care majoritatea acestor produse vor fi interzise atât la producători cât şi punerea lor pe piaţă din stocurile pe care le au comercianţii sau producătorii. Ar putea exista şi măsuri intermediare. Lucrăm la un act normativ, o ordonanţă, prin care măcar la festivaluri să interzicem din vara asta folosirea acestor produse care sunt în Directivă. Cred că ar fi un semnal bun, pozitiv, astfel încât măcar acolo unde imediat se poate implementa să dăm un semnal pozitiv”, a afirmat Tanczos.

„Ministerul Economiei, ca în România de obicei, nu ştie să calculeze un impact”

Ministrul a spus că „nu prea a primit semnale, nici sprijin” de la Ministerul Sănătăţii, iar Ministerul Economiei nu ştie să calculeze impactul sau consecinţele fabricării acestor produse din plastic.

„Nu prea am primit semnale nici sprijin nici de la Ministerul Sănătăţii, deşi ţigările şi filtrele acelea care sunt single-use practic sunt cumva, într-un fel, în ograda, în curtea Ministerului Sănătăţii. Ministerul Economiei, ca în România de obicei, nu ştie să calculeze un impact sau consecinţele interzicerii producţiei acestor produse din plastic. Indiferent de abordarea instituţională, noi avem obligaţia să implementăm Directiva şi să facem transpunerea în cursul verii. Acest lucru se poate face printr-o Ordonanţă de Urgenţă, dacă ne mişcăm destul de repede şi avem un ok din partea asociaţiilor, a producătorilor, din partea întregului spectru afectat de transpunerea acestei directive”, a explicat ministrul Tanczos Barna.

Octavian Berceanu și dramele copiilor din Sintești

Articolul precedentPoliția va ține evidența celor care comit infracțiuni sexuale
Articolul următorSenatorul PAUR Busuioc, cu marijuana în ogradă