Sursa: Facebook Codrii Iașiului

Mai multe ONG-uri organizează astăzi un marș pentru a atrage atenția asupra pericolului în care se află pădurile din jurul municipiului Iași.

Marșul pentru Păduri va începe la ora 17.00, de la Palatul Culturii, continuând pe un traseu de aproape 3 kilometri: Pietonal Ștefan Cel Mare – Piața Unirii – Pietonal Alexandru Lăpușneanu – Fundație – Bulevardul Independenței – Târgu Cucu – Palatul Culturii.

Marșul pentru Păduri nu este politic. Politicienii și partidele care doresc să se alăture sunt rugate să NU o facă purtând însemne sau scandând lozinci”, avertizează organizatorii.

Aceștia sunt Codrii Iașilor, Salvați Prutul, Mai Bine, SOR Iași, Reset, Clubul de Ciclism și Ecologie IașiBike, EduVentura, grupul civic de inițiativă Parcul Elena Doamna, acțiunea beneficiind inclusiv de sprijinul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde.

Iașul este a doua cea mai mare aglomerare urbană a țării, iar județul omonim este primul care a ajuns la un milion de locuitori, majoritatea regăsindu-se în oraș sau în imediata vecinătate. Nevoia lor pentru aer curat și zone de recreere este una acută și legitimă. Orașul este în topul celor mai poluate și asta a contribuit la procedura de infringement în care România a intrat față de UE.

De la Pădurea Bârnova, la Dobrovăț, la Ciric, Cetățuia, Mârzești, Galata, Breazu, si Frumușica, pădurile de lângă oraș sunt foarte importante pentru un număr mare de oameni. Rolul lor principal nu este unul de producție de lemn, ci unul de protecție pentru oraș, pentru pânza freatică, de plămân verde, și în special de spațiu pentru recreere, pentru sănătatea noastră fizică și psihică. De asemenea pădurile de pe malul Prutului constituie un adevărat culoar pentru biodiversitate si adăpostesc arbori remarcabili.

Exploatarea pădurilor din imediata vecinătate a orașului și asaltul imobiliar sunt pe cale să compromită rolul social și de protecție al acestora. Odată cu tăierile pe suprafețe mari din pădurile Bârnova sau Dobrovăț, comunitatea pierde ce a mai rămas din Codrii vechi ai Iașilor, care acum sunt înlocuiți de pădure tânără. Arborii remarcabili, și odată cu ei, secole de istorie vie sunt, de multe ori, puși pe foc în numele „regenerării” pădurii. Pentru pădurile Repedea și Cetățuia, sunt în desfășurare elaborări de PUZ ce urmăresc să transforme fondul forestier în teren construibil. Accesul pentru recreere în aceste păduri este, de multe ori, descurajat.

Propuneri formale precum #ParcNaturalCodriiIasilor și #ArieNaturalăUrbanăCiric, precum și alte inițiative locale arată că societatea civilă se implică pentru a îmbunătăți statutul de protecție al acestor păduri. Petiții precum cea pentru #ParcNaturalCodriiIasilor au ajuns la 35.000 de semnatari, dorința ieșenilor nu poate fi ignorată.

Solicităm sprijinul autorităților pentru ca toate demersurile pentru păduri să progreseze în ritm accelerat, până nu e prea târziu. Solicităm întâlniri lunare cu societatea civilă implicată care să urmărească acest progres. Candidaților politici le cerem asumarea unor angajamente ferme în acest sens, din perspectiva funcțiilor pe care doresc să le ocupe.

Tuturor le cerem angajarea în promovarea rolului recreativ al pădurii prin crearea unei infrastructuri minimale de vizitare la picior sau cu bicicleta, cu parcări, trasee marcate și transport în comun, astfel garantând și păstrarea unor zone liniștite pentru animalele sălbatice. Dacă împreună, cetățeni și autorități, acționăm repede, atunci putem păstra moștenirea naturală a județului nostru!”, avertizează organizatorii.

Articolul precedentUcrainean prins cu mită de 20.000 de dolari în Portul Constanța
Articolul următorPoliticienii și-au adus aminte de copii, de ziua lor. Ce mesaje transmit Iohannis, Ciolacu și Ciucă