România are cele mai bogate păduri din Europa, în ceea ce privește biodiversitatea.
Cu toate acestea, în fiecare zi, pădurile sunt diminuate, prin tăierile ilegale.
Un articol publicat de EuroNews a reluat problema defrișărilor din țara noastră, precizând că pădurile virgine se află, din ce în ce mai mult, în pericol.
Gabriel Păun, președintele ONG-ului Agent Green: ”Multe locuri din România care au fost șterse de pe fața Pământului”
”Munți întregi sunt goi, goi. Sunt locuri unde eroziunea a început și natura nu se poate vindeca singură. La Făgăraș, în Maramureș, în Parcul Național Domogled. Este un dezastru”, a declarat președintele organizației.
Jurnaliștii de la EuroNews au punctat că România găzduiește peste 500.000 de hectare de păduri virgine și bătrâne – mai mult decât orice altă țară din Uniunea Europeană. Teoretic, 63% dintre acestea sunt protejate ca situri Natura 2000, dar realitatea de pe teren este cu totul alta. Legile de mediu din România nu sunt aliniate cu cerințele UE, impuse de acest proiect.
Exploatarea arborilor este posibilă, chiar și în interiorul siturilor Natura 2000. Însă, în Pădurea Cernica, la doar câțiva kilometri distanță de capitală, rangerii plătiți de stat au tăiat mai întâi copacii și au făcut studiile de evaluare mai târziu, se precizează în articol.
Ministrul Mediului recunoaște problema tăierilor ilegale
”Din păcate, tăierile ilegale din anii trecuți au avut loc pe suprafețe mari”, a recunoscut și Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Potrivit Agent Green, când vine vorba de biodiversitate, valoarea unui singur copac este neprețuită. Dar, din punct de vedere economic, acesta valorează cel puțin 10.000 de euro.