CGTN

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a autorizat utilizarea în cazuri de urgență a vaccinului chinezesc împotriva Covid produs de Sinovac, potrivit unui comunicat de presă al organizației.

„Lumea are nevoie disperată de mai multe vaccinuri COVID-19 pentru a rezolva uriașa inechitate de acces la nivel global”, a declarat dr. Mariângela Simão, reprezentant al OMS pentru accesul la produsele de sănătate. „Îi îndemnăm pe producători să participe la Facilitatea COVAX, să își împărtășească cunoștințele și datele și să contribuie la aducerea pandemiei sub control”, a adăugat aceasta.

În cazul vaccinului Sinovac-CoronaVac, evaluarea OMS a inclus inspecții la fața locului a unității de producție, precizează comunicatul.

Produsul Sinovac-CoronaVac este un vaccin inactivat. Cerințele sale simple de stocare îl fac foarte ușor de gestionat și potrivit în special pentru zonele cu resurse reduse, potrivit sursei citate.

Grupul Consultativ Strategic de Experţi în Imunizare (SAGE) din cadrul OMS și-a finalizat, de asemenea, revizuirea vaccinului. Pe baza dovezilor disponibile, OMS recomandă utilizarea vaccinului la adulți de 18 ani și peste, într-un program cu două doze, la un interval de două până la patru săptămâni. Rezultatele privind eficacitatea vaccinului au arătat că vaccinul a prevenit boala simptomatică la 51% dintre cei vaccinați și a prevenit formele severe și spitalizarea la 100% din populația studiată.

Un număr mic de adulți în vârstă de peste 60 de ani au fost înrolați în studiile clinice, astfel încât eficacitatea nu a putut fi estimată la această grupă de vârstă. Cu toate acestea, OMS nu recomandă o limită superioară de vârstă pentru vaccin, deoarece datele colectate în timpul utilizării ulterioare în mai multe țări și datele de susținere a imunogenității sugerează că vaccinul va avea probabil un efect protector la persoanele în vârstă.

„Nu există niciun motiv să credem că vaccinul are un profil de siguranță diferit la populațiile mai în vârstă și mai tinere. OMS recomandă ca țările care utilizează vaccinul în grupele de vârstă mai înaintată să efectueze monitorizarea siguranței și eficacității pentru a verifica impactul scontat și să contribuie la îmbunătățirea recomandării pentru toate țările”, se mai arată în comunicat.

În acest moment, în Europa au promit aprobare de administrare vaccinurile produse de Pfizer BioNTech, Moderna, Astra Zeneca, Johnson&Johnson, însă sunt și țări care administrează serul produs de Sputnik V, de exemplu Ungaria.

Platforma de vaccinare va permite și programarea pentru Johnson&Johnson

Articolul precedentDrulă a anunțat licitația pentru „autostrada” Craiova – Lugoj
Articolul următorMarcel Ciolacu: „S-a creat un precedent”