Plaja goala 2020
Plaja goala 2020

Turiștii au ocolit de 1 iunie litoralul românesc

O fi de vină vremea sau coronavirusul sau amândouă la un loc. Cert este că în prima zi oficială a sezonului estival 2020 litoralul a fost mai mult gol. Ceva mișcare a fost în stațiunea Mamaia, dar în acest caz vorbim și de constănțenii care au vrut să se plimbe sau să mănânce ceva la puținele terase deschise.

În sud a fost pustiu, lucru care a contrastat teribil cu estimările și atitudinea optimistă a hotelierilor și agențiilor de turism, care au trâmbițat rezervări masive și un val de turiști la mare de Ziua Copilului. Dar cum se spune, au făcut-o pe barba lor, sau mai exact pe buzunarul lor.

Ultima strigare, vacanța de vară

Hotelierii constănțeni mai o ultimă șansă de a trece pe profit, sau cel puțin așa spun specialiștii. După 15 iunie, odată cu vacanța de vară este așteptat un val de turiști pe litoral și există rezervări în acest sens, spun agenții de turism. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile, mai ales că școlile au fost de mult închise iar elevii au lucrat de acasă.

Mamaia
1 Iunie 2020

Oricum, hotelierii se chinuiesc să facă ofertele cât mai tentante, în ciuda măsurile speciale de distanțare socială și protecție a turiștilor care le generează costuri suplimentare. În această perioadă o cameră la un hotel de două stele în Mamaia costă de la 113 lei pe noapte, la trei stele tarifele încep de la 115 lei pe noapte iar la patru stele prețurile pornesc de la 212 lei pe noapte.

Oferte destul de avantajoase dacă ținem cont că Mamaia este cea mai scumpă stațiune de pe riviera românească, dar mai ales dacă ne raportăm la tarifele mai mici din restul stațiuniulor. În acest caz vorbim de prețuri care încep de la 80 de lei pentru un hotel de două stele.

Măsuri speciale

Accesul pe plajele de pe litoralul Mării Negre se va face doar pe baza unei rezervări telefonice sau online, numărul de persoane fiind limitat, având în vedere că şezlongurile trebuie aşezate cu păstrarea distanţei de doi metri între ele, conform prevederilor legale. Şezlongurile şi alte echipamente de pe plajă trebuie dezinfectate înainte de a fi folosite de alţi clienţi.

Pe plajele neconcensionate, autorităţile locale sunt responsabile de evitarea aglomeraţiei. De asemenea, administatorii plajelor trebuie să ia măsuri pentru a limita accesul în funcţie de locurile disponibile, pentru a se evita aglomeraţiile, să stabilească în mod clar culoare unidirecţionale, de intrare/ieşire, să limiteze numărul de angajaţi care intră în contact cu publicul.

Clienţii vor fi serviţi la locurile lor de pe plajă şi se recomandă servirea de produse ambalate individual, iar angajaţii operatorului economic trebuie să poarte măşti de protecţie. Totodată, zonele de lucru de pe plajă (scaunele sau turnurile salvamarilor) trebuie reamenajate, astfel încât aceştia să poată păstra distanţa de minim 1,5 metri între ei. Totodată, trebuie asigurate substanţe dezinfectante pentru clienţi pe plajă şi la grupurile sanitare.

Ziarul de Investigatii

Articolul precedentDe Ziua Copilului, Ponta cere bani
Articolul următorCum a ajuns o mașină de la ADP Sector 4 împotmolită în Giurgiu?