Este imposibil ca plata gazelor livrate României din Rusia să se facă în ruble, deoarece contractele nu prevăd acest lucru, a precizat ministrul Afacerilor Externe din România, Bogdan Aurescu. Declarația a fost făcută după ce președintele Vladimir Putin a semnat un decret în care se precizează că cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc de la 1 aprilie. Potrivit decretului, contractele vor fi reziliate dacă această condiţie nu se respectă.

„Ministerul Afacerilor Externe este mai puţin implicat în chestiunile care ţin de securitate energetică, din perspectiva acestor contracte de livrare de gaz, însă, aşa cum au arătat toţi aliaţii care s-au pronunţat pe acest subiect, este clar că prevederile contractelor trebuie respectate. Contractele nu prevăd plata în ruble a acestor livrări de gaze, deci este imposibil să faci o astfel de plată, dacă trebuie să respecţi prevederile contractelor respective”, a explicat ministrul de Externe.

Subiectul a fost discutat şi la reuniunea miniştrilor de Externe din statele Formatului Bucureşti 9, a mai declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Națiunile considerate ”neprietenoase” Rusiei trebuie să plătească livrările de gaze în ruble

„Am discutat aceste aspecte şi la reuniunea pe care am avut-o ieri la Bratislava, reuniunea miniştrilor de Externe din statele formatului Bucureşti 9, statele aliate de pe flancul estic şi poziţia care a fost exprimată de către toţi colegii mei a fost în acest sens, este foarte complicat să imaginezi, dacă nu aproape imposibil să imaginezi un mecanism de plată în ruble a acestor livrări de gaze”, a precizat Aurescu.

Vladimir Putin a semnat un decret prin care națiunile considerate ”neprietenoase” trebuie să plătească livrările de gaze în ruble începând din luna aprilie, folosind un cont deschis în moneda națională rusă la Gazprombank. În caz contrar, Moscova avertizează că va sista livrările.

Decizia lui Putin de a impune plăţi în ruble pentru gaz a condus la aprecierea monedei ruseşti, care a coborât la niveluri scăzute istorice atunci când Occidentul a introdus sancţiuni severe după declanşarea invaziei din Ucraina, pe 24 februarie.

Dan Vîlceanu: Dacă în urma discuțiilor Florin Cîțu va considera că trebuie să își dea demisia, și-o va da

Articolul precedentDan Vîlceanu: Dacă în urma discuțiilor Florin Cîțu va considera că trebuie să își dea demisia, și-o va da
Articolul următorGardul vilei de protocol al lui Traian Băsescu, vandalizat