Sursa: Google maps

Decizia de reorganizare a Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș, luată de consilierii locali, a stârnit nu doar dezbateri, ci s-a lăsat cu acțiuni în instanță.

Pe de o parte, Instituția Prefectului – Județul Mureș a atacat o hotărâre de consiliu local, câștigând procesul, în timp ce, ca reacție, preşedintele UDMR Kelemen Hunor cataloghează demersul juridic ca fiind „revoltător”.

Săptămâna aceasta, Prefectura Mureș anunța că „Hotărârea Consiliului Local Târgu Mureș din anul 2022 privind reorganizarea Liceului Teoretic “Bolyai Farkas” din Târgu Mureş și înființarea Liceului Romano Catolic este nelegală și rămâne anulată”, afirmații care aveau în sprijin o sentință a Curții de Apel Târgu Mureș.

Astfel, Cancelaria Prefectului Instituția Prefectului – Județul Mureș transmitea că „Decizia nr. 31/R/17.01.2024 în urma căreia Sentința nr. 357/29.05.2023 a Tribunalului Mureș de anulare a Hotărârii Consiliului Local nr. 303/25.08.2022 rămâne definitivă”.

În comunicat se detaliază și motivele pentru care Prefectura Mureș atacase în instanță deciziile. Astfel, „Consiliul Local a aprobat iniţierea reorganizării (prin divizare parţială) a Liceului Teoretic “Bolyai Farkas” din Târgu Mureş, prin constituirea unei noi unităţi de învăţământ, Liceul Romano Catolic, începând cu anul şcolar 2023-2024, cu clase situate în P-ţa Trandafirilor, nr. 61 şi str. Mihai Viteazu nr. 15.

În urma procesului de divizare parţială următoarele componente organizatorice se doreau a trece în subordinea unităţii de învăţământ nou constituite: nivelul de învăţământ primar 5 clase, clasa pregătitoare, clasele I-II-III-IV, limba de predare maghiară din locaţia P-ţa Trandafirilor nr. 61; nivelul de învăţământ gimnazial 4 clase, clasele V-VI-VII-VIII, limba de predare maghiară în locaţia str. Mihai Viteazu nr. 15; nivelul de învăţământ liceal 12 clase cu limba de predare maghiară din locaţia str. Mihai Viteazu nr. 15”.

Ulterior, o reacție a venit din partea Biroului de Presă al UDMR Târgu Mureş, care a arătat că Prefectura „induce în eroare opinia publică”. De ce, a detaliat chiar președintele UDMR, citat de Agerpres. Astfel, Kelemen Hunor a subliniat că prefectul a atacat „o hotărâre care ar fi pus lucrurile într-o ordine firească” în cazul Liceului Romano Catolic din Târgu Mureş, precizând că, dincolo de orice piedici, „vom înfiinţa şcoala”.

Eu aş comenta atitudinea prefectului, nu hotărârea justiţiei. Este absolut revoltător ce face prefectul judeţului Mureş. Atacă, folosind de puterea lui de a ataca orice hotărâre şi atacă o hotărâre care ar fi pus lucrurile într-o ordine firească, fiindcă există un alt proces pe rol, ştiţi foarte bine.

Şi de fapt el arată că nu are empatie faţă de comunitatea maghiară, faţă de acei părinţi care solicită de mai bine de 10 ani de zile o şcoală şi nu are empatie faţă de copiii care vor să înveţe în această scoală. Deci asta este ceva revoltător, să fii prefect şi să te bucuri că ai reuşit să opreşti înfiinţarea unui institut de învăţământ.

Deci este inacceptabil. Nu pot să cataloghez în niciun fel că eşti în campanie, că nu eşti în campanie, dar tu, ca prefect, eşti în interesul ei şi trebuie să munceşti în interesul comunităţii”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit sursei citate.

Articolul precedentPiedone, mesaj către primarul Capitalei: „Nicușoare, nu uita, pe 9 iunie, apa te va lua!”
Articolul următorAcuzații la adresa lui Simion, de la un partener politic: „Președintele AUR insistă ca strategia sa principală să rămână axată pe blocaj, circ și scandal mediatic”