Sursa foto: BBC

Curtea Penală Internațională de la Haga, Țările de Jos, va începe o anchetă privitoare la invazia Ucrainei de către Rusia cât mai „rapid posibil”. Anunțul a fost făcut de către procurorul Karim Khan, în urma unei analize preliminare a situației din Ucraina.

Potrivit procurorului Curții Penale Internaționale, Karim Khan, există o bază rezonabilă pentru „a crede că atât presupusele crime de război, cât și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina”.

„Următorul pas este de a continua cu procesul de căutare și obținere a autorizației de la Camera preliminară a Curții pentru a deschide o anchetă”, a mai declarat procurorul Curții Penale Internaționale.

Lituania a solicitat anterior Curții Penale Internaționale de la Haga să deschidă o anchetă cu privire la crimele de război comise de Rusia și Belarus în Ucraina. Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, a declarat că: „Ceea ce face Putin este doar o crimă și nimic altceva”.

Plângere împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga

Guvernul de la Kiev pregătește, de asemenea, un caz împotriva Moscovei, argumentul fiind creșterea dovezilor privind utilizarea nediscriminată de către Rusia a muniției în orașele ucrainene.

Ucraina depune plângere împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga, a anunțat duminică Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean acuză Rusia de teroare și susține că trupele ruse au luat drept țintă civili, inclusiv copii.

„Ucraina și-a depus cererea împotriva Curtea Internațională de Justiție”, a scris Zelenski pe Twitter. „Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid pentru a justifica agresiunea. Solicităm o decizie urgentă prin care să ordone Rusiei să înceteze activitatea militară acum și să ne așteptăm să înceapă procesele săptămâna viitoare”, a mai transmis președintele Ucrainei.

Zelenski a declarat că nu există „niciun loc din Ucraina pe care trupele rusești să îl considere o țintă inacceptabilă”.

Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că a vizat doar infrastructura militară, precizând într-o declarație: „Forțele armate ale Federației Ruse nu lovesc orașe și localități, iau toate măsurile pentru a salva viețile civililor”. „Au mințit când au spus că nu vor viza populația civilă. Încă din primele ore ale invaziei, trupele rusești au lovit infrastructura civilă”, a replicat președintele ucrainean.

Negocierile dintre Rusia și Ucraina, fără rezultat. Când va avea loc a doua rundă de discuțiii

Articolul precedentPrimăria Sectorului 5 continuă sprijinul refugiaților. Ce măsuri a propus primarul Piedone
Articolul următorANPC a descoperit că în România avem Lukoil, Gazprom și lanțul de magazine Berezka: controale și amenzi de peste un milion de lei