Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că se află în Baku, Azerbaidjan, unde discută cu oficialii azeri despre posibilele colaborări concrete în domeniul energiei.
Vizita ministrului în țara asiatică vine în contextul în care tot mai multe state europene renunță la gazul rusesc din cauza războiului pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei.
„Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu ministrul Sahil Babayev, preşedinte al Comisiei mixte interguvernamentală de colaborare comercial-economică şi tehnico-ştiinţifică – România – Republica Azerbaidjan. Ca preşedinte al acestei comisii, din partea României, i-am propus să revigorăm activitatea acestei comisii având în vedere componenta energetică predominantă în dialogul bilateral”, a scris, marţi, pe Facebook, Virgil Popescu.
România și gazul rusesc
De asemenea, ministrul Energiei a mai precizat că a propus o revigorare a activității Grupului de lucru pe Energie România – Republica Azerbaidjan, cu actualizarea componenţei acestuia şi cu posibilitatea organizării unei noi sesiuni în viitorul apropiat.
„Discuţiile din cadrul Grupului de lucru pe Energie au potenţialul de a contribui la implementarea propunerilor de cooperare energetică avansate de România, dialogul direct cu partenerii din Azerbaidjan putând permite identificarea de noi direcţii de cooperare în sectorul energetic”, a concluzionat Virgil Popescu.
Reamintim că gazul rusesc s-a scumpit cu 40% pe Bursa Română de Mărfuri în tranzacțiile de luni cu livrare în ziua următoare, respectiv marți, 1 martie. De asemenea, în ultima perioadă, gazul rusesc a fost trimis în țara noastră prin Isaccea și prin Negru Vodă.
Cu toate acestea, prețul gazului ar putea crește mai mult, după ce Germania a decis oprirea proiectului Nord Stream 2. Fostul premier al Rusiei, Dmitri Medvedem, a amenințat că Europa va plăti 2.000 de euro mia de metri cubi de gaz, adică de patru ori cât e acum.
Țara noastră produce 80% din gazele pe care le consumă, iar restul vine din import, din Rusia. În ianuarie 2022, am ajuns să plătim 357 de lei/Mwh, iar prețul ar putea deveni și mai mare din cauza conflictului dintre Ucraina și Rusia.