Ministerul Sănătății a propus Guvernului și Comitetului Național pentru Situații de Urgență ridicarea unor restricții. Anunțul a fost făcut marți de către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă. Ministrul a mai declarat că jumătate dintre paturile de Terapie Intensivă alocate COVID-19 sunt libere.
Gradul de ocupare al paturilor de terapie intensivă este de 47,5%, la ora actuală, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. În acest context, este foarte probabil ca propunerile de relaxare a restricțiilor să fie acceptate, a mai declarat ministrul Alexandru Rafila.
Măsuri de relaxare propuse de Ministerul Sănătății sunt renunțarea la obligativitatea purtării măștii în spații închise, intrarea în centre comerciale, evenimente fără certificat verde, creșterea limitei de la 30 la 50% din capacitatea spațiului, permiterea organizării evenimentelor private cu maximum 200 de persoane. Unele restricții vor fi menținute, și anume obligativitatea purtării măștii în spații închise, a mai explicat ministrul Rafila. Ministrul Sănătății a mai precizat că va fi menținută recomandarea pentru telemuncă, acolo unde este posibil.
Varianta Omicron rămâne dominantă în România în prezent.
Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, România ar putea ajunge la mai puțin de 1.000 de cazuri de infectare pe zi, în următoarele două săptămâni.
Rafila vrea Paşte fără restricţii în România
Alexandru Rafila a declarat recent că scăderea numărului de cazuri de infectare cu Covid nu s-a corelat cu scăderea numărului de internări din spital. Ministrul a mai precizat că se așteaptă o scădere constantă a cazurilor deoarece nimeni nu dorește restricţii, toată lumea vrea relaxări.
„Lucrul ăsta trebuie să fie făcut echilibrat. (…) Dacă scoţi toate măsurile odată, există un risc de rebound (de reîntoarcere). Nimeni nu îşi doreşte lucrul ăsta.
Îmi doresc să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România”, a adăugat recent Alexandru Rafila.
Ministrul Rafila a mai declarat că tulpini noi de coronavirus vor apărea, dar nu crede că s-ar pune problema apariției unui nou val pandemic. El a mai precizat însă că trebuie întotdeauna luată în calcul apariția unui nou val pandemic. Ministrul Alexandru Rafila a mai explicat că este „posibil” ca vaccinarea anti-COVID să fie făcută anual. Vaccinarea ar urma să fie realizată în cabinetele medicilor de familie, dacă acest lucru va continua, a mai explicat Alexandru Rafila.