Sursa foto: Mediafax

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a declarat marți, 1 martie, că războiul dintre Ucraina și Rusia a creat o adevărată catastrofă umanitară, în care sute de mii de oameni au fost nevoiți să își abandoneze casa și să se refugieze din cauza conflictului ruso-ucrainean.

În acest context, Biserica Ortodoxă Română a făcut apel la creștinii români să fie solidari cu cei care fug din calea războiului, îndemnând, de asemenea, pe toţi clericii să se mobilizeze în această „perioadă critică şi să se implice în acte caritabile de donaţie, menite să aducă un sprijin real şi o mângâiere celor striviţi acum de teamă, neputinţă şi suferinţă”, a spus Bănescu.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al BOR a declarat că Biserica s-a implicat masiv în ajutorarea victimelor acestui război.

 Mii de refugiați intră zilnic pe teritoriul țării noastre

Totodată, Bănescu a mai declarat că în momentul de față nu „cuvintele”, ci gesturile și faptele „credinței și ale milei” sunt importante deoarece „compun omenia noastră adâncă.”

„Claritatea morală, atenţia binevoitoare orientată concret spre celălalt, adecvarea judecăţii noastre oneste la realitate sunt datorii de natură spirituală. Să încercăm să ni le achităm cât mai onorabil posibil!”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al BOR.

Încă din prima zi a războiului, Biserica Ortodoxă a luat act, exprimându-și speranța că forțele politico-atlantice vor putea găsi o cale de dialog pentru a opri acest conflict ce a izbucnit în urmă cu șase zile. Mai mult, reprezentanții Bisericii au anunțat că vor sprijini cu toate mijloacele posibile pe cei care fug din calea războiului.

„Ne rugăm Milostivului Dumnezeu, Domnul păcii, al dreptății și al iubirii, să dăruiască ocrotire poporului ucrainean și înțelepciune făcătoare de pace tuturor conducătorilor politici responsabili”, se arată într-un comunicat transmis de Patriarhul Daniel în urmă cu câteva zile.

Reamintim că Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost prima entitate din România care a sărit în ajutorul refugiaților din Ucraina, înaintea statului sau a ONG-urilor care se ocupă cu astfel de situații. În ultimele 24 de ore, pe teritoriul României au intrat peste 22 de mii de refugiați, iar potrivit ONU, de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, aproape 520.000 de oameni au trecut frontiera spre țări vecine.

Ministrul Alexandru Rafila: Refugiații ucraineni vor beneficia de toate serviciile medicale

Articolul precedentTrupele din Belarus au invadat Ucraina
Articolul următorNegocierile dintre Rusia și Ucraina continuă. Când are loc a doua rundă de discuții
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.