Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) s-a decis să verifice și companiile rusești care au puncte de lucru în România, în care se comercializeaza produse importate din Rusia.
Din ce se arată într-un comunicat, acțiunile de control au fost declanșate „într-o manieră unitară de abordare la nivelul întregii țări, pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu de către operatorii economici”.
Dacă românii promit pe rețelele de socializare că nu vor mai cumpăra „de la ruși”, comisarii ANPC au vrut să vadă, începând de ieri, care ar fi totuși riscurile la care se expun consumatorii care achiziționează produse din benzinăriile Lukoil și Gazprom. Verificări au fost efectuate și în magazinele Berezka, care numără 11 unități în Bucureşti şi câte una în Braşov şi Ploieşti, unde sunt produse care provin atât din Rusia, cât şi din Ucraina, Georgia, Belarus sau Armenia.
Potrivit ANPC, au fost constatate nereguli în toate cele 8 regiuni ale țării, fiind aplicate 104 amenzi contravenționale în valoare totală de 1,4 milioane lei, cărora li s-au adăugat și măsuri complementare: oprirea definitivă de la comercializare a unor produse în valoare totală de 58.000 lei; oprirea temporară de la comercializare a unor produse în valoare totală de 128.000 lei; oprirea temporară a prestării serviciului – 35 puncte de lucru; propunerea pentru încetarea practicilor comerciale incorecte; propunere de închidere a unității pe o perioadă de până la 6 luni – 5 unități. Practic, ca la toate verificările întreprinse de ANPC până acum, indiferent de numele operatorului economic sau țara din care provine acesta.
Comisarii au detaliat și despre ce deficiențe vorbim, adică cele deja cunoscute și întâlnite la mai toate magazinele și unitățile din România: comercializarea unor produse în afara datei durabilității minimale; deficiențe de informare pe etichetele de produs sau ale raioanelor, referitor la elementele de identificare-caracterizare ale mărfurilor sau la data durabilității minimale sau la prețul unitar; congelatoare de gheață si de înghețată cu aglomerări de gheață vizibile , rezultate din întreruperea lanțului frig, cu urme de produse scurse și congelate; vitrine frig neigienizate și murdare, pline de praf, mizerie și insecte moarte; pompe de carburant cu urme vizibile de combustibil scurs atât în zona de insula, cât și pe pavimentul din zona de alimentare; butelii expuse la comercializare ruginite la bază, cu vopseaua scorojită; nerespectarea condițiilor tehnice pentru desfacerea produselor; utilizarea unor spații de depozitare insalubre, cu mobilier degradat și pardoseli neigienizate; comercializarea unor produse electronice fără certificate de garanție; lipsa prețurilor unor produse alimentare; practici comerciale înșelătoare și așa mai departe.
În același comunicat, Horia Constantinescu, președintele ANPC, este sincer: verificările au fost demarate în contextul atacului declanșat de Rusia în Ucraina, cumva ca o formă de presiune.
„Situația cumplită pe care o traversează omenirea, la acest moment, ne face pe toți să punem umărul la orice formă de stabilizare a păcii. În puținele zile trecute de la declanșarea conflictului din țara vecină, am elaborat un plan, în vederea desfășurării unor acțiuni de control la operatorii economici care au o cât de mică legătură cu ceea ce trăim acum.
Evaluăm activitatea Gazprom, Lukoil și a magazinelor ce comercializeaza produse importate din Rusia. Vom încheia acțiunea când fiecare punct de lucru va fi așezat în ordine și va fi sanctionat acolo unde situația o cere! Deja am constatat că avem de dus și noi un război cu abaterile de la normele legale și de bun simț!”, a precizat acesta.