Miron Cozma (Știrile ProTV)

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului a declarat, în direct, la România TV, că are puterea de a schimba guvernul cu ajutorul minerilor. Asta, după ce premierul Cîțu a spus că nu va permite o nouă Mineriadă, în contextul protestelor minerilor din Valea Jiului, cauzate de întârzierile salariale ale acestora.

Îi spun inclusiv premierului Cîţu. Citeşte istoria evenimentelor cu mineri! În 1991, am schimbat un Guvern cu 10.000 de mineri, cu Armata în stradă. În 1999, am schimbat Guvernul Radu Vasile cu 7.000 de mineri. La ora asta, 4.000 de mineri din Valea Jiului şi cu 7.000 din Gorj. Sunt 11.000, Cîţule! Dacă vrei o mineriadă, pot să o fac oricând! Iar tu nu ai cum să mă opreşti pe mine! Nici tu, nici alţii!

a declarat Miron Cozma, în direct, la România TV

Condamnat la 18 ani de închisoare, grațiat de Iliescu după 5 ani

Miron Cozma a fost condamnat, în februarie 1999, de Curtea Supremă de Justiţie la 18 ani de închisoare pentru implicarea în mineriadele din 1991. Acesta a fost, însă, graţiat de preşedintele Ion Iliescu în 2004.

În timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, minerii şi forţele de ordine au avut o intervenţie brutală în  Piaţa Universităţii, unde erau proteste paşnice ale societăţii civile, la scurtă vreme după căderea comunismului. Miron Cozma a fost cel care a condus minerii din Valea Jiului la Bucureşti. În urma Mineriadei, s-a ajuns la demisia Guvernului Petre Roman. În ianuarie 1999, Miron Cozma a condus din nou minerii spre Capitală din cauză că Guvernul Radu Vasile voia să închidă minele din Valea Jiului. Atunci au avut loc multe violenţe.

Ce a zis premierul Cîțu după protestele de luna trecută

Protestele minerilor, din urmă cu două săptămâni, au venit pe fondul întârzierilor salariale. Și chiar dacă premierul a părut înțelegător în această privință a precizat că atâta vreme cât va fi la conducerea guvernului nu va permite nicio nouă Mineriadă.

„În 2020, când au fost plătite toate salariile și ale minerilor, în România au fost 1,4 milioane de oameni în șomaj tehnic, pentru că trecem prin cea mai mare criză de sănătate. Nu mi se pare normal ce se întâmplă”, a declarat Cîțu. „Țineți minte ce s-a întâmplat în anii 90. Eu pot să le spun românilor și bucureștenilor: Nu voi permite niciodată să se întâmple ce s-a întâmplat în mandatul lui Iliescu și al altor socialiști.”, a mai spus prim-ministrul Florin Cîțu.

Articolul precedentPremierul Cîțu „reloaded” în Parlament. Dezbatere pe tema bugetului
Articolul următorLa Constanța, proteste cu sigla PAUR pe drapelul României