Codruţ Şereş, „aghiotantul” lui Dan Voiculescu, zis şi Felix Motanul, îşi prelungeşte şederea la puşcărie, alături de şeful său. Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat luni definitiv pe fostul ministru al Economiei la patru ani de închisoare cu executare în Dosarul Hidroelectrica.
Un complet de cinci judecători de la instanța supremă a respins apelul declarat de Codruț Șereș și a menținut sentința dată de instanța de fond în martie 2014.
Fostul ministru se află deja în spatele gratiilor, el fiind condamnat în ianuarie 2015 la patru ani și opt luni de închisoare în dosarul privatizărilor strategice. Tot în acest dosar, trei membri din fosta conducere a Hidroelectrica au fost condamnați la câte şapte ani închisoare: Eugen Pena (director general), Traian Oprea (director general) și George Asan (director Direcția furnizare). Aceștia primiseră la instanța de fond câte cinci ani închisoare, pedepsele fiind majorate acum de completul de cinci judecători.
Alte condamnări: Nicolae Opriș (fost șef serviciu Hidroelectrica) – cinci ani cu executare; Victoria Geormăneanu (director economic) – patru ani de închisoare cu executare; Georgeta Iosif (director economic) – patru ani de închisoare cu executare. Și în cazul acestora instanța a majorat pedepsele. Opriș primise la fond patru ani, iar Geormăneanu și Iosif aveau închisoare cu suspendare.
Pe latură civilă, judecătorii au dispus ca Eugen Pena, Traian Oprea, George Asan, Nicolae Opriș, Victoria Geormaneanu și Georgeta Iosif să plătească în solidar 129.722.289 lei despăgubiri civile către statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice și ANAF, precum și 339.916.431 lei către Ministerul Energiei. Instanța a mai hotărât să ridice sechestrul asigurător pus asupra bunurilor și sumelor de bani ce aparțin lui Codruț Șereș. În plus, Eugen Pena, Traian Oprea, George Asan, Nicolae Opriș, Victoria Geormăneanu și Georgeta Iosif trebuie să plătescă fiecare câte 624.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare către statul român, iar Codruț Șeres trebuie să achite suma de 25.000 de lei.
Codruț Șereș și membrii din fosta conducere de la Hidroelectrica au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT pe 30 septembrie 2011. Procurorii susțin că Eugen Pena a inițiat și a constituit o asociere infracțională împreună cu ceilalți inculpați și, în virtutea funcțiilor de conducere deținute în cadrul SC Hidroelectrica SA, aceștia au desfășurat activități care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societății și bugetului consolidat al statului.
Activitatea infracțională a vizat modalitatea de contractare a cantităților de energie electrică rezultate din producția proprie și din achizițiile de la alți producători, în condiții total nefavorabile societății și a condus la imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcționării în siguranță a Sistemului Energetic Național – ramură strategică a economiei naționale, aspect de natură să submineze economia națională.
În sarcina acestora se reține că, în cursul anului 2003, în contextul apariției fenomenului de secetă hidrologică pentru Dunăre și a prognozelor meteorologice privind situația hidrologică pe râurile interioare, nu au invocat clauza de forță majoră inserată în contractele de furnizare a energiei electrice, până la normalizarea regimului hidrologic, și nici nu au luat măsuri în vederea renegocierii prețurilor, cu consecința înregistrării unei pierderi financiare considerabile de către SC Hidroelectrica SA.
Astfel, în condițiile efectelor negative ale secetei hidrologice asupra funcționării în siguranță a Sistemului Energetic Național, inculpații nu au procedat la reducerea cantităților de energie electrică aferente contractelor comerciale încheiate cu consumatorii eligibili și furnizorii licențiați de pe piața concurențială, ci au acționat în sensul onorării în totalitate a cantităților contractate sau chiar depășirii acestora, prin achiziția de energie de la producătorii termo la prețuri mult mai mari decât cele stabilite conform contractelor de vânzare de energie electrică.
Se mai reține în cauză că, în perioada 2002-2003, inculpații au dispus cumpărarea de energie electrică de la SC Termoelectrica SA la prețuri mari, pe care au revândut-o către furnizorii licențiați și consumatorii eligibili la prețuri mult diminuate față de prețurile stipulate în contractele încheiate cu aceștia.

Articolul precedentGeorgios Syrakas, fost director al Alstom Power România, judecat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani
Articolul următorCarabulea, reținut de DIICOT, după percheziţii în cascadă la sediile Carpatica Asigurări