Nu mai puţin de treisprezece percheziții au avut loc miercuri la Sibiu și București, la sediile SC Carpatica SA, într-un dosar în care se cercetează fapte de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu, delapidare, spălare de bani, instigare la fals informatic și abuz în serviciu.

UPDATE Ilie Carabulea a fost reţinut de procurorii DIICOT

Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea a fost reţinut de procurorii DIICOT, fiind acuzat că, împreună cu directorii firmei sale, a falsificat documente, pentru a ascunde problemele financiare ale companiei. Astfel, ar fi produs statului un prejudiciu de 70 milioane de lei. În total, şapte persoane au fost reținute în dosarul Carpatica. În afară de Ilie Carabulea, este vorba de Oprea Carabulea, Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Coşa, Georgeta Crideanu, Gheorghe Nasaru și Ana Pop (pentru aceasta din urmă se va cere mandat de arestare în lipsă).

Potrivit anchetatorilor, la sfârșitul anului 2014 – începutul anului 2015, Oprea Carabulea (împuternicitul lui Ilie Carabulea), Daniel Micu, Georgeta Crideanu, Ana Popa și Angela Toncescu au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii unor infracțiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asigurări și evitarea suspendării autorizației de funcționare de pe piața asigurărilor din România.
„Astfel, la sfârșitul anului 2014, s-a efectuat inventarierea anuală a elementelor de natura activelor, datoriilor, capitalurilor proprii și a tranzacțiilor privind activitatea de asigurare, constatându-se un deficit de rezervă de daună de 106.643.850,85 lei și provizioane ce trebuiau constituite de 12.155.256 lei. Deficitul de rezervă a fost comunicat conducerii societății, însă, la solicitarea unor administratori, s-a decis reluarea procesului de inventariere. Din cauza faptului că înregistrarea rezultatului inventarierii efectuate conducea la majorarea necesarului de capital pe care acționarul trebuie să-l aducă pentru ca societatea să atingă valorile prevăzute de lege, numitul Carabulea Oprea, împreună cu ceilalți membri ai grupului, ce dețineau funcții în Consiliul de Administrație al societății Carpatica Asigurări, au tergiversat înregistrarea rezultatelor inventarierii, în scopul eludării normelor ASF privind reglementarea pieței asigurărilor din România”, au declarat surse judiciare citate de Agerpres.
Potrivit acestora, inculpații au efectuat demersuri de natură să tergiverseze și să influențeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) față de societatea de asigurări deținută și controlată indirect de Ilie Carabulea, astfel încât să nu reiasă deficiențe grave, împiedicând în mod repetat înregistrarea rezultatului inventarierii rezervei de daună. Totodată, la nivelul Departamentului IT, prin intermediul directorului Ana Popa, au fost efectuate demersuri pentru a denatura situația financiară a societății prin modificarea sumelor ce reprezentau rezerva de daună, mai arată sursele citate.
Astfel, au fost introduse date nereale sau operate modificări în programul „Iris”, cum ar fi nepreluarea de plăți, operarea cu date viitoare, nediminuarea rezervei cu plata efectuată, neînchiderea dosarelor de daună cu plata finalizată, scopul acestor alterări de date informatice fiind cel de a influența indicatorii financiari ai companiei, astfel încât societatea Carpatica Asigurări să atingă valorile indicatorilor financiari prevăzute de lege pentru a putea funcționa pe piața asigurărilor.

Articolul precedentŞereş mai stă lângă Felix în puşcărie. ÎCCJ l-a condamnat la patru ani de închisoare în Dosarul Hidroelectrica
Articolul următorSe strânge laţul pentru „prinţ” şi Truică. Procurorii DNA au decis extinderea anchetei privind retrocedarea Fermei Băneasa