Ministrul Muncii, Marius Budăi, poate fi considerat cu usurință exemplul de perseverență pe un anumit subiect, acesta insistând pe renegocierea PNRR, în privința procentului care este alocat pentru sistemul de pensii, de 9,4% din PIB, care deși mai mare față de alți ani, nu este suficient.
Totodată, în apariția de luni, de la România TV, Budăi a dat asigurări că PSD nu renunță la Legea pensiilor și la recalcularea acestora prin Legea 127.
„Ceea ce noi, PSD, am descoperit de când am preluat guvernarea a fost faptul că în acel procent de 9,4% din PIB ca să te încadrezi în plata pensiilor din sistemul public de pensii – mă refer la pensiile pe contributivitate, dar şi plata indemnizaţiilor pensiilor de serviciu plătite în baza unor legi speciale – să şi rezolvăm inechităţile, aşa cum este asumat în PNRR, nu se poate în acel procent. Din punct de vedere bugetar, nu avem cum. De aici a pornit discuţia în PSD, apoi discuţia va fi translatată în coaliţie. Vom vedea parcursul. Ceea ce trebuie să ştie cetăţeni este că noi, PSD, sub nicio formă nu renunţăm la legea pensiilor şi nu renunţăm la rezolvarea inechităţilor din sistem, precum şi la majorarea pensiilor, alocaţiilor şi salariilor”, a declarat Marius Budăi, în direct la România TV.
Budăi: „Nu vreau să dau speranțe, să spun că pensiile vor crește, însă noi vom da plus valoare”
De altfel, Budăi îl consideră „responsabil” pe fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, cel care s-a ocupat de PNRR, și despre care spune că a negociat acest procent „în mod total neprofesionist”, mai mult, Budăi precizează că folosirea expresiei de „pensii speciale” este una eronată, dat fiind faptul că din punct de vedere juridic această expresie nu există în sistemul public din România și nici în legile din România. „Au fost trecute pensii speciale, la generali, introducând şi Apărarea şi Ordinea Publică şi toate celelalte legi. Nu este un moft! Doar semnalăm faptul că în acest 9,4% din PIB, în contextul în care acum cheltuiala cu sistemul public de pensii este de 8%, fără legile speciale şi fără Apărarea şi Ordinea Publică, doar 8%. Nu o să putem rezolva nici inechităţile şi nici creşte pensiile aşa cum ar trebui, ştiind faptul că în România pensiile sunt încă la un nivel foarte mic, iar noi, PSD, suntem extrem de determinaţi să creştem pensiile şi de asta am solicitat această renegociere”, a mai spus Marius Budăi.
De partea cealaltă, liberalul Florin Cîțu a subliniat că reforma pensiilor, potrivit PNRR, include toate pensiile, atât cele pe sistemul de contributivitate, cât și cele „speciale”. „Acolo, eu cred că se va rezolva şi problema acelor disfuncţionalităţi ale pensiilor speciale. Trebuie, eu am spus sâmbătă (…) că până anul viitor trebuie să avem, în trimestrul unu din 2023, legea pensiilor în vigoare şi trimestrul doi din 2023, legea salarizării. Deci este mult de muncă la Ministerul Muncii în perioada următoare”, a spus Florin Cîţu.