Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți în Parlament că o reducere de TVA nu va avea impactul pe care și-l dorește Guvernul, precizând că PSD va discuta, la întrunirea coaliției de guvernare, despre o posibilă plafonare a prețurilor la produsele de bază.
„Eu nu sunt specialist. Eu nu ştiu câtă făină consumă o familie. Am văzut în Ungaria, se fac studii. Lucrurile acestea nu vin de la oamenii politici, ci de la specialişti. Trebuie să vă spun eu câte ouă ai voie să cumperi?”, a precizat Ciolacu, potrivit news.ro.
În urmă cu câteva săptămâni, președintele PSD a spus că pe lângă reducerea TVA la energia electrică, țara noastră ar trebui să urmeze exemplul Poloniei, care de la 1 februarie va avea TVA zero la gaze și la unele alimente.
TVA zero la alimente
Totodată, liderul PSD a vorbit și despre proiectul de lege privind interdicţia cumulului pensie-salariu, afirmând că va exista o discuție în acest sens în coaliție. „O să mă uit şi eu pe proiectul de lege, nu este pe ordinea de zi, am întrebat şi eu liderul de grup”, a mai spus Ciolacu.
Oficialul a precizat că e nevoie de o analiză a impactului unei astfel de măsuri, precizând că în zona de administrații locale, acesta este destul de consistent. „Haideţi să vedem impactul şi să nu mai dăm legi şi să luăm decizii fără să cunoaştem întregul context”, a concluzionat Ciolacu.
Reamintim că în Ungaria, guvernul a decis să plafoneze prețurile la șase produse alimentare la nivelul celor din data de 15 octombrie 2021. Astfel, din 1 februarie 2022, în fiecare magazin, prețurile vor fi plafonate la zahăr, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, pulpă de porc, piept de pui și lapte de vacă.
De asemenea, începând de la 1 februarie, guvernul polonez a decis o reducere la zero a TVA la produsele alimentare de bază, la gaz și reduceri mari la combustibil, încălzire și electricitate. Măsurile adoptate de guvernul lui Mateusz Morawiecki vor costa bugetul de stat peste 3 miliarde de dolari.
Inflația a ajuns în Ungaria la 7,4% în noiembrie, în timp ce în Polonia a crescut la 8,6% în luna decembrie.
În momentul de față, România aplică o taxă pe valoare adăugată de 9% la produsele alimentare.
Marcel Ciolacu ia în calcul scăderea TVA-ului la alimentele de bază