Foto: Promotor
Foto: Promotor

După ce mai multe țări au anunțat că vor elibera petrol din rezervele strategice și Statele Unite vor înăspri politica monetară pentru a tempera inflația, prețurile petrolului au scăzut, miercuri, cu 5 %, cea mai mare scădere din ultimele trei săptămâni.

Astfe, prețul petrolului Brent a încheiat tranzacți la 101, 07 dolari pe baril, cu 5,2 % în scădere, iar cotația petrolului WTI a scăzut cu 5,73%, la 96,23 dolari.

Mai mult, țările membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) au anunțat că vor elibera 120 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice pentru a încerca să reducă prețurile, informează Adevărul.

Gazul rusesc și sancțiunile impuse Rusiei

În ultimele săptămâni, prețurile petrolului au crescut considerabil din cauza războiului din Ucraina și sancțiunilor impuse de către Statele Unite Moscovei. De asemenea, piața a scăzut în urma eliberării de petrol din rezerve și a încetinirii cererii în China din cauza plasării în carantină a mai multor orașe.

Beijing evită încheierea unor noi contracte cu Rusia în acest moment datorită presiunii internaționale. Banca Centrală a Statelor Unite a plănuit să majoreze ratele cu 0,5 puncte procentuale, dar a optat pentru o majorare mai mică din cauza conflictului ruso-ucrainean.

Reamintim că la începutul lunii martie, prețul barilului de petrol pe piața Brent a depășit nivelul de 139 de dolari, fiind un record din 2008 încoace. Recordul absolut al preţului petrolului a fost de 147,50 de dolari / baril, în cursul crizei financiare de acum 14 ani.

Totodată,  în urmă cu o săptămână s-a înregistrat o scădere a prețurilor la gaze în Europa, după ce Statele Unite și UE au semnat un acord ce deschide calea spre majorarea livrărilor de gaz lichefiat. 

Pe 25 martie, la Bursa de la Amsterdam, cotațiile au scăzut până la 103,75 de euro pentru un Megawatt-oră. Maximul istoric a fost atins la începutul lunii martie, când prețul a ajuns la 345 de euro.

Chiar dacă mai multe state europene își doresc ruperea definitivă de petrolul rusesc, o astfel de decizie va avea o influență serioasă asupra pieței mondiale a petrolului.

Citește și: Ungaria, în dezacord cu Uniunea Europeană! Vrea să plătească în ruble prețul gazelor naturale furnizate de Rusia

Articolul precedentUngaria, în dezacord cu Uniunea Europeană! Vrea să plătească în ruble prețul gazelor naturale furnizate de Rusia
Articolul următorPSD nu mai are răbdare. Ce se va întâmpla cu funcția de premier din 2023  
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.