Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat că Alianța Nord-Atlantică se confruntă cu mari probleme, precizând că pe masa NATO se află „propuneri periculoase.” Oficialul maghiar a făcut referire la impunerea unei zone de interdicție aseriană deasupra Ucrainei.
Orban a precizat că săptămâna aceasta va fi „și mai dificilă” decât cea anterioară. Mai mult, acesta e de părere că fiecare stat trebuie să se apere reciproc, nu să aștepte mereu ajutorul NATO.
Viktor Orban își dorește un nou mandat de prim-ministru
„NATO este o alianţă de apărare. Suntem capabili să ne protejăm reciproc – de fapt, este datoria noastră să o facem – , dar nu este misiunea NATO să se implice într-o operaţiune militară în afara teritoriului său’, a a spus prim-ministrul Ungariei, potrivit stiripesurse.
Acesta a reamintit că Ungaria nu va trimite soldați sau arme dincolo de teritoriul Alianței Nord-Atlantice. De asemenea, Orban a precizat că nu își dorește ca sancțiunile împotriva Federației Ruse să fie extinse la importurile de petrol și gaze.
Premierul susține că o astfel de măsură ar reprezenta „o povară disproporţionată şi aproape insuportabilă asupra Ungariei şi a altor ţări din UE.”
„Ne-ar afecta pe noi mai mult decât ar afecta Rusia, ţinta sancţiunilor”, a spus Viktor Orban. Totodată, liderul de la Budapesta este de părere că și alte state europene nu vor fi de acord cu sancțiunile împotriva importurilor energetice din Rusia.
Viktor Orban a vorbit despre acest lucru și în urmă cu două săptămâni, când a precizat că deși condamnă ofensiva militară a Rusiei în Ucraina, acesta nu va permite ca „familiile ungare” să fie puse să suporte costurile războiului.
„Sancţiunile nu trebuie să fie extinse la domeniile petrolului şi gazelor”, a spus premierul maghiar.
Reamintim că Statel Unite au interzis deja importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia. Statele Uniunii Europene analizează un posibil embargo asupra petrolului rusesc, în contextul vizitei pe care Joe Biden o va face în această săptămână la Bruxelles.
Kremlinul a amenințat că o astfel de decizie ar duce la o închidere definitivă a marilor conducte de gaze ce alimentează Europa.
Ungaria și Polonia, tot mai autoritare. Uniunea Europeană trage un semnal de alarmă