Tanczos Barna (captură video)

Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat, marți, că tema pentru celebrarea Zilei Mondiale a Apei din 2022 este „apa subterană.” Acesta a amintit că între apele de suprafață și cele subterane există o legătură „indisolubilă.”

De asemenea, ministrul a mai spus că resursele de apă dulce pe care le avem sunt alimentate, în mare parte, de resursele pe care nu le vedem, mai exact apele subterane.

„Astăzi vorbim din ce în ce mai mult despre dezvoltarea durabilă, de exploatarea durabilă a resurselor. Este adevărat că la nivel de public larg tema apelor subterane nu este prea des abordată. Două pericole majore pot atenta la calitatea sau chiar la existenţa apelor subterane. Unul este pericolul poluării , celălalt –  schimbările climatice”, a declarat Tánczos Barna, potrivit News.ro.

Apele contaminate pot distruge ecosisteme întregi”

Totodată, Tánczos Barna a avertizat că apele contaminate duc la îmbolnăvire, dispariția plantelor și a animalelor.

„Aceste ape subterane contaminate rămân aşa pentru multă vreme şi ajung în apele de suprafaţă, în râuri în lacuri, foarte târziu după contaminare. Apele contaminate pot duce la îmbolnăvire, chiar la dispariţia plantelor, a animalelor sau pot distruge ecosisteme întregi”, a mai declarat ministrul Mediului.

Oficialul a precizat că în ultimii ani, schimbările climatice au afectat profund calitatea apelor, prin perioade lungi de secetă sau inundații devastatoare.

Tánczos Barna a atras atenția că „apa este o resursă limitată”, motiv pentru care fiecare dintre noi este obligat să depună efortul necesar pentru a o proteja și să învețe să o utilizeze într-un mod durabil.

Acesta a amintit de cei 1,4 miliarde de euro, bani din PNRR, ce vor fi folosiți pentru implementarea multor reforme în ceea ce privește managementul apei din România.

Mai exact, mii de gospodării vor fi racordate la rețelele existente, se vor realiza kilometri de rețele de apă și canalizare și vor fi reabilitate peste 500 de kilometri de linii de apărare împotriva inundațiilor.

În țara noastră, Ziua Mondială a Apei se sărbătorește, în fiecare an, în data de 22 martie, din 1993.

Sanctuarul de urşi din Zărneşti funcţionează din donaţii. Tanczos Barna ar colecţiona trofee, dar nu ar dona un cent

Articolul precedentViktor Orban: „Pe masa NATO se află propuneri periculoase”
Articolul următorLege: Amenzi uriașe și suspendarea activității barurilor care vând țigări minorilor
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.