Sursa foto: Facebook/Raed Arafat

Șeful DSU Raed Arafat a declarat, luni, că în ultima perioadă, în mediul online au apărut mai multe informații false ce au afectat societatea românească, provocând panică în rândul românilor.  

Secretarul de stat e de părere că dezinformarea a devenit o armă importantă, motiv pentru care e de datoria instituțiilor statului să intervină și să ia măsurile necesare pentru a evita astfel de lucruri.

„Noi nu am trecut la închiderea unor portaluri, dar vedeţi în lume s-au luat unele măsuri democratice. Dar o armă folosită în aceste momente, armă a dezinformării şi manipulării trebuie oprită cu toate mijloacele”, a spus Raed Arafat, potrivit news.ro.

Proiectul Guvernului privind controlul informațiilor în online

De asemenea, Arafat a precizat că monitorizarea și aplicarea mai multor măsuri privind informațiile distorsionate și inexacte reprezintă datoria statului, afirmând că există directive și reguli europene în acest sens.

Acesta a mai punctat faptul că după scandalul public izbucnit privind platforma ce urma să monitorizeze mediul online, zeci de ONG-uri au decis să se retragă.

„Sunt unii care vor continua, în final vom primi informaţiile date nu numai statului, ci le vor partaja cu toată lumea, şi cu sectorul privat şi cu toţi, ca să poată toată lumea să răspundă. Este un gest transparent, deschis”, a spus șeful DSU.

Totodată, secretarul de stat a declarat că opinia publică este puternic influențată de informațiile false apărute, rolul statului fiind de a interveni și a răspunde în „mod transparent și direct.”

„Din păcate avem experienţă foarte bogată de ce poate să facă o informaţie greşită şi cum modul în care reacţionează populaţia şi în scopul discreditării instituţiilor şi a persoanelor care lucrează. Noi avem de gând, de această dată, când apar astfel de dezinformări şi atacuri, să răspundem la ele în mod transparent şi corect”, a spus Arafat.

Acesta a spus că acel grup care se va implica în lupta împotriva dezinformărilor nu va fi condus de DSU, precizând că informațiile nu sunt destinate „doctorului Arafat.”

„DSU le va folosi pentru a răspunde şi a clarifica lucrurile care sunt exprimate sau reflectate în mod fals sau distorsionat în spaţiul public”, a încheiat secretarul de stat.

Citește și: Situația adăposturilor de protecție civilă din România. Arafat: „Unele sunt utilizate cu alte scopuri”

Articolul precedentAmbasada Rusiei la București nu mai are acces la Twitter
Articolul următorNumerele de urgență 119 și 112 sunt accesibile şi în limba ucraineană
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.